Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Δεν τα υπογράφει η Π.Ο.Ε.ΣΥ. ...

Από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διαβιβάστηκαν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) για υπογραφή «πρακτικά της διαβούλευσης για τον καθορισμό των αποδοχών των δημοσιογράφων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 32 του ν.4024/2011».
  Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για πρόχειρες-άτυπες σημειώσεις που κρατήθηκαν στη Γενική Γραμματεία, κατά τη διάρκεια συναντήσεων εκπροσώπων της Π.Ο.Ε.ΣΥ. και Ενώσεων Συντακτών με τον κ. Σίμο Κεδίκογλου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις αποδοχές των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ, μετά από διαρροές για αναμενόμενο σφαγιασμό των αποδοχών τους.
  Σε απάντηση του αιτήματος της Γενικής Γραμματείας να επιστραφούν υπογεγραμμένα τα «πρακτικά» μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ. Γιώργος Σαββίδης τους απέστειλε το εξής ηλεκτρονικό μήνυμα:
“Αναφορικά με το κείμενο πρακτικών που μας στείλατε χθες  για υπογραφή, σας ενημερώνουμε ότι αυτό δε γίνεται αποδεκτό από την Ομοσπονδία, καθώς για τις συναντήσεις που έγιναν στα γραφεία σας δεν είχε συμφωνηθεί η τήρηση αυτών των πρακτικών.
Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι οι συναντήσεις αυτές είχαν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν διαβούλευση.  Ως εκ τούτου, αρνούμαστε την υπογραφή του κειμένου που μας στείλατε.”

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Δημοσίευμα-απάντηση των δημοσιογράφων στη ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ στην "Ε" :Η δημοσιογραφία και οι ακόλουθοι Τύπου...

Απαντώντας στην επιστολή της Ενωσης Ακολούθων Τύπου («Ε» 28/1/13), οι δημοσιογράφοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας-Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Η "εθνική υπόθεση" (προώθηση ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό, μέσω δημοσιευμάτων και δημοσιογραφικών επαφών) είναι πολύ σοβαρό και υψίστης σημασίας θέμα, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, για να περιορίζεται σε επικοινωνιακά "τερτίπια", επισκέψεις αβροφροσύνης και ασκήσεις επί χάρτου.
Ως εκ τούτου, η προώθηση-ανάδειξη των ελληνικών θέσεων στη διεθνή κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ ανήκει αναντίρρητα στη σφαίρα ευθύνης των δημοσιογράφων.
Επιπλέον, θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε, προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι δημοσιογράφοι της ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ, του ΑΠΕ, της ΕΡΤ κ.λπ., εργάζονται στα Δημόσια Μέσα -και για τους αδαείς, δημόσιος προέρχεται εκ του δήμου, δηλαδή του λαού- με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και όχι με αυτή του μόνιμου υπαλλήλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την ανεξαρτησία δράσης τους.
Σύμφωνα δε με τους ισχυρισμούς των της ΕΝΑΤ, θα πρέπει να αντικατασταθούν όλοι οι δημοσιογράφοι των Δημόσιων Μέσων και να αναλάβουν "δράση" οι απόφοιτοι της πολυδιαφημισμένης Σχολής τους...
Τα περί παχυλών μισθών, τους τα επιστρέφουμε, γιατί εμείς αμειβόμεθα υπό πλήρη διαφάνεια και με βάση τη Συλλογική μας Σύμβαση.
Το ύψος των αμοιβών των δεκάδων συναδέλφων τους, που υπηρετούν στο εξωτερικό, απέφυγαν επιμελώς να το αναφέρουν.
(...) Τέλος, θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε, προς διευκόλυνση εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων, ότι οι θέσεις του συγκεκριμένου κλάδου σε σχέση με τους δημοσιογράφους των Δημόσιων Μέσων, ταυτίζονται πλήρως με τις αντίστοιχες της πολιτικής ηγεσίας.
Γεγονός τυχαίο άραγε;».

Υ.Γ: Η παράγραφος της επιστολής που γιά άγνωστους λόγους δεν δημοσιεύτηκε...έχει ώς εξής:


"Επιπλέον, καλό θα ήταν να αναφερθούν και στο παραγόμενο έργο τους στις χώρες αιχμής, που υπηρετούσαν, όταν ξέσπασαν και κορυφώθηκαν τα λιβελογραφήματα, οι συκοφαντίες και οι προσβολές εναντίον της χώρας μας και του Λαού της".

Ψήφισμα συνέλευσης των δημοσιογράφων στη ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ



Οι δημοσιογράφοι της ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 29/01/2013 αποφάσισαν τα εξής:
-Να εκφράσουν για άλλη μία φορά την πλήρη και κάθετη διαφωνία τους στην προωθούμενη από την κυβέρνηση Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία περικόπτονται οι μισθοί σε ποσοστό που ξεπερνά και το 40% και καταργούνται στο σύνολό τους οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
-Να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις ώστε η διαδικασία ενημέρωσης να μετατραπεί σε  διαδικασία διαβούλευσης και να εκδοθούν πρακτικά που δεν ανταποκρίνονται στο σύνολό τους στα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το γενικό γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης.
-Να επαναλάβουν για άλλη μια φορά ότι στόχος του κλάδου είναι η προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να εξουσιοδοτήσουν την Ένωση να τις προασπίσει με όποιο τρόπο κρίνει ότι μπορεί αυτό να γίνει.
-Να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τη μη εφαρμογή της απόφασης της πρόσφατης Γ.Σ. των εργαζομένων στη Γραμματεία και τα υπόλοιπα δημόσια ΜΜΕ (σ.σ. που ελήφθη παρουσία των παρευρισκομένων μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ), ζητούμε – έστω και με καθυστέρηση- την κοινή Γ.Σ. όλων των Δημόσιων Μέσων, στο χώρο της ΕΣΗΕΑ, το συντομότερο δυνατόν.
-Στην κοινή συνέλευση να καθοριστεί με σαφήνεια το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο όλων των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ .
 Στα επιμέρους, αλλά εξίσου σημαντικά για το χώρο της Ενημέρωσης θέματα, εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της στελέχωσης των γραφείων Τύπου Εξωτερικού, καθώς αποκλείονται συστηματικά δημοσιογράφοι και επιλέγονται δημόσιοι υπάλληλοι- επικοινωνιολόγοι και με διαδικασίες, που οι ίδιοι καταγγέλλουν ως αδιαφανείς.
Η προωθούμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ- για την οποία ακόμη δεν έχουμε επισήμως ενημερωθεί- φέρνει μείωση των οργανικών μονάδων σε ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά και το 50%  γεγονός που σημαίνει ουσιαστική συρρίκνωση του χώρου με  κατάργηση διευθύνσεων  και κίνδυνο μείωσης προσωπικού στο μέλλον.
Επίσης στις ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ παρά τις παρεμβάσεις μας εξακολουθεί να εφαρμόζεται η  παράνομη κατάταξη σε βαθμούς, όπως συμβαίνει με τους μονίμους υπαλλήλους, να εγείρεται θέμα, από καιρού εις καιρόν, τήρησης ωραρίου σε οκτάωρη βάση  και να οφείλονται αποζημιώσεις για Κυριακάτικη εργασία για πάνω από ένα χρόνο.
                        Η εκπρόσωπος στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
                                                           Άννα Διανά

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τρίτη 29/1/13 Στάση Εργασίας και Συνέλευση 10-12 το πρωί, οι δημοσιογράφοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ...

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αταλάντευτη θέση του κλάδου, ότι βασική προϋπόθεση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας είναι η εφαρμογή των ΣΣΕ, η απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας.
Η Κυβέρνηση, όμως, με τις ολέθριες πρακτικές της, και κυρίως με την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσιογράφους με την έκδοση ΚΥΑ, καταργεί τις ΣΣΕ, υπονομεύοντας τη δημοσιογραφική λειτουργία.

Ο Κλάδος απορρίπτει αυτές τις πρακτικές και απαιτεί την εφαρμογή και υπογραφή ΣΣΕ και στα δημόσια αλλά και στα δημοτικά ΜΜΕ.


Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας και  στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης από τις 10.00 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013.

Κατά τη διάρκεια της στάσης των δημοσιογράφων στην αίθουσα εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συνέλευση, προκειμένου να συζητηθεί, το κοινό πλαίσιο των κινητοποιήσεων, όλων των εργαζομένων στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ, απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, με τις οποίες απαξιώνεται σε αυτά η δημοσιογραφική λειτουργία.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τις κυβερνητικές αυτές πολιτικές, οι οποίες στην ουσία στρέφονται κατά του δικαιώματος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και καλεί τους καθ’ ύλην αρμόδιους να διαπραγματευτούν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ.

Δημοσίευμα στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" της 28/1/2013

Λόγος και αντίλογος για τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό...

Αναφορικά με το σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία», στη στήλη «Πολιτικά Παρασκήνια», στο φύλλο της 24ης Ιανουαρίου 2013, με τίτλο «Αποκλεισμός δημοσιογράφων», η Ενωση Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ) σχολιάζει:
«Σε κάθε σύγχρονη κοινωνία με δομές και κανόνες, η προβολή και η προάσπιση της εθνικής εικόνας στο εξωτερικό είναι δημόσιες λειτουργίες και ως εκ τούτου δεν έχουν δημοσιογραφικό χαρακτήρα. Στην Ελλάδα του παραλόγου, όμως, παρουσιάζονται όροι όπως "κρατικοί δημοσιογράφοι", οι οποίοι δουλεύουν μεν σε εφημερίδες, κανάλια και σταθμούς επιτελώντας το δημοσιογραφικό τους έργο (δηλαδή τον έλεγχο της εξουσίας), πληρώνονται όμως και από το Δημόσιο - και μάλιστα με μισθούς ΕΣΗΕΑ, εξαιρούμενοι, φυσικά, μέχρι πρότινος από το ενιαίο μισθολόγιο.
Εχουν σχέση αυτοί οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι με τη δημοσιογραφία; Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η αξιόπιστη εφημερίδα σας δεν έχει κανένα πρόβλημα να παλεύει για την ενημέρωση και τη διαφάνεια και να ανέχεται "συναδέλφους" να πληρώνονται με παχυλούς μισθούς από το Ελληνικό Δημόσιο, τη στιγμή που αρκετοί δημοσιογράφοι απολύονται χωρίς αποζημίωση, δεν πληρώνονται καθόλου ή δουλεύουν για μισθό πολύ κατώτερο του βασικού. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι καταγγέλλονται στελέχη της δημόσιας διοίκησης, απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, του πλέον αξιοκρατικού τρόπου εισαγωγής στο Δημόσιο, επειδή απλά κάνουν τη δουλειά για την οποία εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα σε μια από τις πιο αξιόπιστες παραγωγικές σχολές της χώρας μας.
»Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κλάδο των Γραμματέων και Συμβούλων Επικοινωνίας, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα http://icp-forum.gr/wp/.
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση του ανωτέρω σχολίου σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τη νομοθεσία περί Τύπου».
Απάντηση:
Τα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού (ΓΤΕ) δεν είναι τμήματα δημοσίων σχέσεων για «προβολή και προάσπιση(!) εθνικής εικόνας». Τύπος σημαίνει πρώτιστα ενημέρωση, η κύρια δημοσιογραφική λειτουργία. Αλλωστε είναι διακριτός ο ρόλος της ενημέρωσης από την επικοινωνία, ενώ το ίδιο διακριτός είναι και ο ρόλος των δημοσιογράφων από εκείνον των δημοσίων υπαλλήλων. Σε καμία περίπτωση οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ακόμη και αν εργάζονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, έχουν προσληφθεί εξ αρχής ως δημοσιογράφοι μέλη των ενώσεων συντακτών (ΕΣΗΕΑ κ.ά.), απασχολούνται στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων και δεσμεύονται από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν. Συνεπώς:
1Δεν υπάρχουν κρατικοί δημοσιογράφοι (ούτε βέβαια οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να θεωρούνται κρατικοί υπάλληλοι, αυτό είναι όμως άλλο ζήτημα). Ως σύμβουλοι Τύπου σε ΓΤΕ κ.ά., οι δημοσιογράφοι οφείλουν σεβασμό στους δημόσιους υπαλλήλους, συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων τους και αντίστροφα.
2 Ο δημοσιογράφος συνιστά ιδιότητα και όχι ειδικότητα (άρθρο 14 παρ. 2 του Συντάγματος). Ως εκ τούτου, δεν νοείται γι' αυτόν κανενός είδους υπαλληλική σχέση.
Ως προς το θέμα «κρατικοί δημοσιογράφοι» με «παχυλούς» μισθούς σε κανάλια κ.ά., συνάδελφοι της ΓΓΕ δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι στο χώρο τους, και αν γνωρίζουν οι κύριοι της ΕΝΑΤ έναν (1), ας τον αναφέρουν. Αντίθετα, οι οικογενειακές απολαβές συμβούλων επικοινωνίας, συνυπηρετούντων σε Γραφείο Τύπου ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, λένε οι ίδιοι, είναι μόλις 25.000 ευρώ το μήνα!
Η αναφορά τέλος της ΕΝΑΤ σε μια «Ελλάδα του παραλόγου»(!) προκαλεί τουλάχιστον θλίψη και προβληματισμό, καθώς φαίνεται να αντανακλά την «εθνική εικόνα» της χώρας, όπως τη συλλαμβάνουν προφανώς μέλη της σήμερα. Αυτή την εικόνα της Ελλάδας θέλει μήπως η ΕΝΑΤ να προβάλλει και στο εξωτερικό; 

 

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΕΣΗΕΑ: "ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αταλάντευτη θέση του κλάδου, ότι βασική προϋπόθεση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας είναι η εφαρμογή των ΣΣΕ, η απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας.
Η Κυβέρνηση, όμως, με τις ολέθριες πρακτικές της, και κυρίως με την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσιογράφους με την έκδοση ΚΥΑ, καταργεί τις ΣΣΕ, υπονομεύοντας τη δημοσιογραφική λειτουργία.
Ο Κλάδος απορρίπτει αυτές τις πρακτικές και απαιτεί την εφαρμογή και υπογραφή ΣΣΕ και στα δημόσια αλλά και στα δημοτικά ΜΜΕ.
Στη σημερινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε την κήρυξη στάσεων εργασίας, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
  • Στην ΕΡΤ από τις 16.30 έως τις 18.30 την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013.
  • Στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς «ΑΘΗΝΑ 9,84», «ΞΕΝΙΟΣ FM 97,4», «ΚΑΝΑΛΙ 1», «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 FM » από τις 14.00 έως τις 16.00 τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013.
  • Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις 17.00 έως τις 19.00 τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013.
  • Στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης από τις 10.00 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013.
Κατά το χρόνο των στάσεων θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις των δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας (ειδικά για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς η συνέλευση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84»), προκειμένου να συμφωνηθεί το κοινό πλαίσιο των κινητοποιήσεων, όλων των εργαζομένων στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ, απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, με τις οποίες απαξιώνεται σε αυτά η δημοσιογραφική λειτουργία.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τις κυβερνητικές αυτές πολιτικές, οι οποίες στην ουσία στρέφονται κατά του δικαιώματος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και καλεί τους καθ’ ύλην αρμόδιους να διαπραγματευτούν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

"Ελευθεροτυπία" Αποκλεισμός δημοσιογράφων...

 Δημοσίευμα της "Ε" στη στήλη "Πολιτικά Παρασκήνια"

Ο πλήρης αποκλεισμός των δημοσιογράφων της ΓΓΕ από τα γραφεία Τύπου εξωτερικού, που συνεχίζεται κι επί υπουργίας Σίμου Κεδίκογλου, δημοσιογράφου και μέλους της ΕΣΗΕΑ, είναι το πρώτο ζητούμενο.
Τις θέσεις δημοσιογράφων σε γραφεία Τύπου καλύπτουν πλέον δημόσιοι υπάλληλοι (!), ορισμένοι εκ των οποίων υποστηρίζονται από τον γ.γ. Ενημέρωσης κ. Παναγιωτόπουλο, επάγγελμα θεολόγος (!), ο οποίος φέρεται σαν «τέκνο» του σεβασμιότατου Μεσσηνίας... Ο ίδιος που είναι αρμόδιος και για θέματα ΜΜΕ, έχει κάνει διατριβή στον Αγιο Μεσσηνίας όπως κι ο σύμβουλός του κ. Γούλας.
Το επόμενο ζητούμενο, λοιπόν, είναι αν ο Σίμος Κεδίκογλου θα ανεχθεί ή όχι μια τέτοια σκανδαλώδη συντεχνιακή διαπλοκή που δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους, εν πολλοίς δε διακεκριμένους, να τοποθετούνται σε γραφεία Τύπου. Δεν θα εκπλαγούμε έτσι, αν μετά τους δημόσιους υπαλλήλους δούμε και αρχιμανδρίτες σε γραφεία Τύπου της Ενημέρωσης.

ΠΟΕΣΥ: "Για δυναμικούς αγώνες του κλάδου..."

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) προτρέπει με επιστολή από τις 18 Ιανουαρίου τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας, να οργανώσουν άμεσα την κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με τη λήψη αποφάσεων που να διασφαλίζουν τη δραστήρια συμμετοχή όλου του κλάδου στους δυναμικούς αγώνες που απαιτούνται.
  Η επιστολή είναι η εξής:
  Φίλε Πρόεδρε,
  Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ στη συνεδρίασή του της 16ης Ιανουαρίου –εκτός από τον εμπαιγμό των δημοσιογράφων των δημοσίων ΜΜΕ με το σχέδιο της ΚΥΑ για το μισθοδοτικό και τη ζοφερή για το μέλλον τους κατάσταση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου- συζήτησε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κυβέρνησης και των εκδοτών-καναλαρχών σε όλα τα μέτωπα, που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις όσο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων εργαζομένων, υπονομεύοντας την ίδια την Ενημέρωση.
  Αυτές οι συνθήκες ανασφάλειας, ευνοούν την ανάπτυξη μιας κατευθυνόμενης ενημέρωσης και χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων.
  Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις -μέλη της σε εκπόνηση άμεσα σχεδίου συσπείρωσης των μελών σε αγωνιστική κατεύθυνση. Είτε με έκτακτες ενημερωτικές συνελεύσεις στη βάση των θέσεων που έχουμε διατυπώσει στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, είτε προβαίνοντας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων από τα Διοικητικό Συμβούλια, με κατεύθυνση ένα πλαίσιο συγκεκριμένων κινητοποιήσεων απεργιακών και άλλων δράσεων με συγκεκριμένη χρονική κλιμάκωση έως και την πραγματοποίηση απεργίας διαρκείας πανελλαδικά σε όλα τα ΜΜΕ. Νέο στοιχείο της δράσης μας μπορεί να είναι η έκδοση απεργιακών φύλλων στις έδρες των 5 Ενώσεων (ίσως κοινό φύλλο πανελλαδικής κυκλοφορίας) καθώς και η εκπομπή απεργιακών δελτίων από τα Ρ/Τ ΜΜΕ.
  Ο δημοσιογραφικός κόσμος θα παλέψει σε ένα κοινό αγωνιστικό - απεργιακό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους, διεκδικώντας τη συνολική κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου και την κατοχύρωση όλων όσων μέχρι σήμερα οι αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης -ΕΕ και ΔΝΤ και οι εργοδότες αφαίρεσαν από μισθούς, εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστικές παροχές, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, με στόχο πάντα να πλήξουν δικαιώματα και να χειραγωγήσουν, ολοκληρωτικά, την Ενημέρωση του λαού.
  Για τη στήριξη και προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με υπογραφή ΣΣΕ και υποχρεωτική εφαρμογή της σε όλα τα ΜΜΕ -στη βάση του συνταγματικού δικαιώματος της ενημέρωσης.
  Για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών μας Ταμείων και όλου του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος. Με την επιστροφή όλων των αποθεματικών που δήμευσαν, πρώτα με το χρηματιστήριο και με το νόμο Σιούφα (κλοπή του 10% του πόρου του Αγγελιοσήμου) και, τώρα, με το «κούρεμα» μέσω του PSI. Με υπεράσπιση του αυτόνομου, αυτοδιοίκητου, με αιρετή διοίκηση, ΕΔΟΕΑΠ και των άλλων δημοσιογραφικών Ταμείων Υγείας Πρόνοιας και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Την κατοχύρωση, χωρίς περικοπές, ενός υγιούς τομέα υγείας και πρόνοιας, πρώτιστο κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων σε μια δημοκρατική κοινωνία. Την αποκατάσταση όλων των συντάξεων που πετσοκόβονται, καθώς και επέκταση όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και στο χώρο του διαδικτύου. Την υπεράσπιση του πόρου των Ταμείων μας.
  Ο δημοσιογραφικός κόσμος θα παλέψει για την υπογραφή ΣΣΕ που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, και τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, ενδυνάμωση της απασχόλησης με φραγμό στις απολύσεις, απόκρουση των ατομικών συμβάσεων και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των αμοιβών ελεημοσύνης, τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα.
   Με πρωτοβουλίες για τη στήριξη των εκατοντάδων ανέργων συναδέλφων μας.
  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε ομόφωνα και ζητά από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις-μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕ) να οργανώσουν άμεσα την κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ με τη λήψη των σχετικών αποφάσεων που να διασφαλίζουν και τη δραστήρια συμμετοχή όλου του Κλάδου στους δυναμικούς αγώνες που απαιτούνται.
  Υπερασπιζόμαστε την εργασία μας και παλεύουμε για αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και ουσιαστική, αξιόπιστη δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Συλλογικά διεκδικούμε
δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των εργαζομένων στην Ενημέρωση. Έτσι μόνο θα αποκρούσουμε τις παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, τις επιχειρήσεις χειραγώγησης των δημοσιογράφων και ποδηγέτησης της ίδιας της ελευθερίας που τίθεται εν αμφιβόλω μέσα σε σκηνικό φόβου και τρόμου.
  Μόνο ενωμένοι σε κοινό μέτωπο όλοι οι κλάδοι εργαζομένων στα ΜΜΕ μπορούν να αντιταχθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές και τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα, καθώς και τις αρπακτικές διαθέσεις εκδοτών- καναλαρχών και διαφημιστών.
  Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
 Ο Πρόεδρος           Ο Γενικός Γραμματέας
 Γιώργος Σαββίδης     Δημήτρης Κουμπιάς

Κ.Ε.Δ: "Η ΚΥΑ της υποταγής και η νέα σφαγή στου Μπόμπολα..."

Ο ι  μυστικές συναντήσεις με την κυβέρνηση και καλλιεργώντας επίτηδες τη σύγχυση στον Κλάδο οδήγησαν στην ΚΥΑ της υποταγής τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Τώρα, όμως, Τρίμης, Αντωνιάδου και ΣΙΑ εφαρμόζουν το κόλπο της προσωπικής τους διαφυγής και στήνουν «τυφλές» απεργίες για το προσωπικό τους ξεκάρφωμα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1.    Στη σημερινή συνεδρίαση το Δ.Σ. απέρριψε την πρόταση Τρίμη για μια κούφια συγκέντρωση, χωρίς πρόταση της ΕΣΗΕΑ, στην ΕΡΤ. Αποδέχθηκε προτάσεις Τσαλαπάτη, Γκίκα, Νταουντάκη και Ράμμου για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, αλλά με στρατηγική, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να αυτοαπασχολούνται μόνο με συμβάσεις εργασίας στο πλαίσιο της ΣΣΕ. Και όχι να αρχίσουν πάλι στην ΕΡΤ μπλοκάκια, εργολάβοι, ημέτεροι και αναθέσεις με μίζες.
    Λίγο νωρίτερα, όμως, σε συνάντηση με εκπροσώπους από τα δημόσια ΜΜΕ στο   Δ.Σ. και με θέμα συζήτησης το πραξικόπημα Κεδίκογλου με την ΚΥΑ έπεσαν οι μάσκες.
# Ο εκπρόσωπος του ΑΠΕ Πέτρος Τσάγκαρης (της ομάδας Ψύλλου-Τρίμη-Νταβανέλλου)… ανακάλυψε ξαφνικά αλλά με καθυστέρηση μηνών, ότι με την ΚΥΑ που λάτρεψε, κόβονται οι μισθοί πάνω από 20%. Και ενώ είχε ταχθεί μαζί με τον Ψύλλο, με την πλευρά Κεδίκογλου και την ΚΥΑ. Τώρα, όμως, και οι δύο τα γυρίζουν μήπως και σωθούν διότι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι με αυτή την ιστορία και την ενοποίηση εξωτερικών (ρεπόρτερς) με τους εσωτερικούς (συντάκτες γραφείου) στην ουσία μπαίνει λουκέτο στο ΑΠΕ. Ουδείς, όμως,  ξεχνάει το ψήφισμα με πρόταση του δίδυμου του ΑΠΕ «για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης» και «τη διαπραγμάτευση για όσο το δυνατό λιγότερη κακή ΚΥΑ». Και βέβαια όλοι προσέχουν την κοπάνα του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών επειδή φαίνεται ότι έχει λόγους να κρύβεται.
  #   Η εκπρόσωπος από την ΕΡΑ, που με τουλάχιστον πέντε επιστολές της, πρότεινε να υπογραφεί η ΚΥΑ, άφησε σήμερα άναυδους όλους στο Δ.Σ. λέγοντας ότι δήθεν δεν υπάρχουν και δεν ισχύουν ΣΣΕ στην ΕΡΤ, κάτι που μόνο η διοίκησή της «πιπιλάει». Άρχισε επίσης κάτωχρη να ψελλίζει ότι με την κατάργηση εσωτερικών – εξωτερικών συντακτών υπάρχει «επίδομα» που χάνεται και κόβονται 200 έως 250 ευρώ το μήνα από το μισθό κάθε εργαζόμενου.
Παρ’ όλα αυτά η Β. Ζερβού πρότεινε να γίνουν βελτιώσεις στην ΚΥΑ, η οποία όμως κάνει όλα αυτά, δηλαδή:
καταργεί τη ΣΣΕ
το υφιστάμενο ωράριο,
κόβει υπερωρίες,
κυριακάτικα και εκτός έδρας,
σφάζει την προϋπηρεσία,
περιορίζει το χρονοεπίδομα,
κόβει το επίδομα γάμου,
κόβει κατά μία εβδομάδα την άδεια,
τελειώνει τον βρεφονηπιακό.
  Παρ’ όλες αυτές τις περικοπές και την καθιέρωση πλέον 8ωρου για όλους στην ΕΡΤ, το Βατερλό της Βασιλείας ήρθε όταν την άδειασε ο Ν. Γρυλλάκης. Ο εκπρόσωπος της ΝΕΤ, που αρχικά ήταν και αυτός με την ΚΥΑ, αλλά συνειδητοποίησε τελικά την καταστροφή, ζήτησε και σήμερα να παλέψουμε για ΣΣΕ και στην κατεύθυνση αυτή να γίνουν, αν γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Κατήγγειλε επίσης τις μεικτές παραγωγές, την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και το γεγονός ότι ενώ πάνε τους μισθούς στα 780 ευρώ, προσλαμβάνεται προσωπικό ειδικών θέσεων με 4.000.
Ανέφερε επίσης ότι πετάνε στο δρόμο όλους τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), αλλά με περίεργες διαδικασίες κρατάνε κάποιους με μπλοκάκι.
#   Ο Ν. Μπαρδούνιας από το «ΚΑΝΑΛΙ 1» μίλησε για το σχέδιο Μιχαλολιάκου να βάλει λουκέτο στο σταθμό ζητώντας την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ.
#    Ο Κ. Γεωργακόπουλος από τον Ρ/Σ «ΞΕΝΙΟ» υπερασπίστηκε την ΣΣΕ και ταυτόχρονα κατήγγειλε τη διαδικασία απαξίωσης και διακοπής λειτουργίας του σταθμού από τη δημοτική αρχή.
#    Η Α. Διανά από την ΓΓΕ-ΓΓΕ τόνισε και πάλι ότι με την ΚΥΑ καταργούνται οι ΣΣΕ, μειώνονται οι μισθοί κατά 41%, έστω και αν αυτό επιχειρείται να γίνει σε δύο δόσεις, αλλά επανέφερε τη θέση όλων των συναδέλφων να ισχύσει η ΣΣΕ και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να προσανατολίσει τη στρατηγική του το Δ.Σ. της Ένωσης.
2.    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο του «ΣΚΑΪ» κάνει αύριο η ΕΣΗΕΑ για τη νέα σφαγή των μισθών των εργαζομένων και αφού η πλειοψηφία του Δ.Σ. έκανε το κορόιδο για τις προηγούμενες δύο, καθώς και για την τελευταία εθελούσια έξοδο που έγιναν στην «Καθημερινή» και στον ΔΟΛ.
3.    Τώρα υπάρχει και η σφαγή που άρχισε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» του Μπόμπολα. Αλλά τι περιμένετε; Να εκθέσουν τώρα τον κυρ Φώτη Τρίμης-Παυλόπουλος και Σαββίδης; Κάνουν απλώς, ως συνήθως, το κορόιδο.


Από τη Γραμματεία της
Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

ΠΟΕΣΥ: "Εμπαιγμός η ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους..."

Εμπαιγμό των εργαζομένων δημοσιογράφων στα δημόσια μέσα, θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) τις ρυθμίσεις που προβλέπει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που φαίνεται να υπογράφουν 16 υπουργοί, για τον καθορισμό αποδοχών των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ.
 Μετά από διαρκείς, έντονους και μαχητικούς αγώνες των δημοσιογράφων και άμεση παρέμβαση της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει το 2011 τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι δεν υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και διατηρούν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και μισθοδοτική ιδιαιτερότητά τους, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση και ύστερα από διαβούλευση με τις οικίες δημοσιογραφικές Eνώσεις θα καθορίζονταν μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ.
  Τώρα, με το σχέδιο απόφασης των 16 υπουργών εφαρμόζονται απολύτως οι μνημονιακές τροϊκανές ρυθμίσεις, όπως ισχύουν στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αποδοχών των δημοσιογράφων και την ταύτισή τους με το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.
  Έτσι, τελικά, οι δημοσιογράφοι των δημόσιων ΜΜΕ, θα μετατραπούν σε δημόσιους υπαλλήλους, με δυσμενή προοπτική την καταρράκωση της αξιοπρέπειάς τους, τον περιορισμό της ελευθερίας τους και κατά συνέπεια τη δυσλειτουργία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.
  Με την αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ από 1.1.2013 καταργούνται όλοι οι μισθολογικοί όροι των αντίστοιχων Συλλογικών Συμβάσεων της ΕΣΗΕΑ. Τα βασικά στοιχεία της ΚΥΑ έχουν ως εξής:
• Οι βασικοί μισθοί καθορίζονται πλέον ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Ενώ το ύψος κάθε κλιμακίου ορίζεται ρητά στην ΚΥΑ. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ΚΥΑ και την κατάταξη στα νέα μισθολογικά κλιμάκια θα εφαρμοστεί αναλογικά το άρθρο 29 του ν. 4024/2011, ενώ στο σύνολο της προϋπηρεσίας θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος παροχής εργασίας ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ σε οποιονδήποτε εργοδότη.
• ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ Ή ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ, καθώς υπολογίζεται για το ύψος του βασικού μισθού, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ.
• Καθορίζεται στο άρθρο 6 της ΚΥΑ συγκεκριμένο ποσό (και όχι ποσοστό επί του εκάστοτε βασικού μισθού) για το επίδομα πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών. Αξίζει να επισημανθεί ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4024/2011, δεν χορηγείται ξεχωριστό επίδομα πτυχίου αλλά ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση πρώτου πτυχίου αλλά και ο χρόνος μεταπτυχιακού – διδακτορικού λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη στα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου και την εντεύθεν μισθολογική εξέλιξη.
• ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ καθώς η επονομαζόμενη οικογενειακή παροχή του άρθρου 4 της ΚΥΑ αφορά στο επίδομα τέκνων και πλέον προβλέπεται ότι καταβάλλεται σε υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, ποσό πενήντα (50) ευρώ για ένα τέκνο, ποσό  εβδομήντα (70) ευρώ συνολικά για δύο τέκνα, ποσό εκατόν είκοσι (120) ευρώ συνολικά για τρία τέκνα, ποσό εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα, και προσαυξάνεται το εν λόγω ποσό κατά εβδομήντα (70) ευρώ ανά επιπλέον τέκνο. Ειδικά, για τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), η παροχή δίδεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό κάθε Σχολής, σε καμιά περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
• Το επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη περιοχή ανακαθορίζεται σε 100€ ημερησίως από 250 € που ανερχόταν έως σήμερα.
• Το επίδομα θέσης ευθύνης καθορίζεται κατά βαθμίδα θέσης, ως εξής: αα) Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης, εννιακόσια (900) ευρώ.
• ββ) Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης, τετρακόσια (400) ευρώ.
• γγ) Προϊστάμενοι Υποδιευθύνσεων Διοίκησης τριακόσια (300) ευρώ.»
• δδ) Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης διακόσια πενήντα (250) ευρώ.» και προβλέπεται πλέον και επίδομα αρχισυντάκτη 130 €. Σε περίπτωση συρροής χορήγησης των εν λόγω επιδομάτων καταβάλλεται μόνο το υψηλότερο από τα αυτά. • Η αμοιβή υπερωριακής εργασίας θα αμείβεται πλέον βάσει των αντίστοιχα προβλεπόμενων στο 4024/2011. Έτσι, δικαιολογούνται πλέον 20 ώρες υπερωριακής απασχόλησης εκάστου δημοσιογράφου μηνιαίως και 16 ώρες μηνιαίως για εργασία τις νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες. Στο άρθρο 20 του ν. 4024/2011 καθορίζεται ειδικότερα το ποσοστό προσαύξησης για κάθε μορφή υπερωριακής εργασίας, το οποίο γενικά κατά περίπτωση είναι χαμηλότερο από τα γενικώς ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος τα αναφερόμενα στο άρθρο 30 του ν. 4024/2011 επιδόματα τα οποία διατηρούνται, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις τελικές διατάξεις της ΚΥΑ, είναι τα ακόλουθα:
Άρθρο 20 ν.2606/98: μετάθεση σε προβληματική περιοχή
Άρθρα 34 και 34Α ν. 2686/99: ποσά από ειδικό λογαριασμό για τον εκσυγχρονισμό εναέριας κυκλοφορίας
Άρθρο 9 παρ.22 του ν. 2266/94: έξοδα και αποζημιώσεις για μετατασσόμενους σε παραμεθόριες περιοχές
Άρθρο 72 του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικού Κώδικα): έξοδα και αποζημιώσεις για μετατασσόμενους σε παραμεθόριες περιοχές.
Έτσι, μετά την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ οι βασικοί όροι των ΣΣΕ για τα δημόσια ΜΜΕ, που καταργούνται ή διαφοροποιούνται, αφορούν τα ακόλουθα:
1. Το επίδομα τριετιών – πολυετούς προϋπηρεσίας
2. Αποζημίωση ίση με το 60% της αποζημίωσης απροειδοποίητης απόλυσης που καταβαλλόταν στο σύζυγο και στα τέκνα σε περίπτωση θανάτου δημοσιογράφου της ΕΡΤ
3. Αποζημίωση ίση με το 70 % της αποζημίωσης απροειδοποίητης απόλυσης σε όσους συμπλήρωναν προϋποθέσεις λήψης πλήρους σύνταξης γήρατος.
4. Το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού 
5. Πρόσθετο επίδομα ασθένειας παιδιού ίσο με το 20% του επιδόματος τέκνου που καταβαλλόταν σε περίπτωση που το παιδί έπασχε από ανίατη ασθένεια και το οποίο εξακολουθούσε να καταβάλλεται και μετά το 21ο έτος της ηλικίας του παιδιού.
6. Επίδομα τέκνου
7. Επίδομα γάμου
8. Επίδομα πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών
9. Επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη ζώνη από 250 € ημερησίως διαμορφώνεται σε 100 €
10. Ειδικό Επίδομα προϊσταμένου ποσοστού 20%
  Η ΠΟΕΣΥ υπερασπίζοντας την ελευθεροτυπία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και τη μισθοδοτική εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσής τους, όπως προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καλεί τις διοικήσεις των Ενώσεων Συντακτών να θέσουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική απεργιακή ετοιμότητα, με στόχο την υπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους, την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία.
Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.