Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΚΕΔ: "ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΡΙΚΟΜMΑΤΙΚΗ ΜΕ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΡΙΜΗ..."

Σκηνές ανθρωποφαγίας στη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ για τις εκλογές 18-19 Ιουνίου
 




Οι δημοσιογράφοι ως κλάδος βιώνουμε δυστυχώς και μεταξύ μας την κατάρα του κοινωνικού αυτοματισμού και της ανθρωποφαγίας. 
Δεν εννοούν να αντιληφθούν κάποιοι πως και γιατί χρησιμοποιήθηκε η ΕΣΗΕΑ από ορισμένους για τις πολιτικές τους επιδιώξεις, τις συνιστώσες τους, προσωπικές επιδιώξεις και
συμφωνίες με κόμματα και εργοδότες.
Απάντηση σε σκληρή γλώσσα σε όλους αυτούς, έδωσαν σήμερα στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ οι εκπρόσωποι της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ) Δημήτρης Τσαλαπάτης και Μαρία Γκίκα καταγγέλλοντας την προσπάθεια της συγκυβέρνησης της διετίας του Τρίμη και των προθύμων της τρόικας, που σαν ενωμένοι δημοσιογράφοι πασχίζουν να αγιοποιήσουν την κοινή πορεία τους.
Μάταια το προεδρικό πακέτο της διετίας επιχείρησε να κρατήσει μεταξύ του αποστάσεις για τα μάτια του κόσμου αλλά στην ουσία για να υφαρπάξουν την ψήφο των συναδέλφων.
Τους έχουν πάρει χαμπάρι όλοι.
Στο κενό πάντως πέφτει και η τεχνητή πόλωση που επιχειρήθηκε από την τρικομματική παράταξη, με τη σύμπραξη Τρίμη, η οποία απηχεί τις απόψεις Μουρούτη- Κεδίκογλου με στόχο να καλλιεργηθεί κλίμα διάσπασης μεταξύ των μελών της ΕΣΗΕΑ, επειδή τους βολεύει η απογοήτευση, που μπορεί να οδηγεί σε αποχή.
Λαγοί και παπαγάλοι τα ‘δωσαν όλα για να βρεθούν απέναντι εργαζόμενοι με ανέργους, εργαζόμενοι με συνταξιούχους, απλήρωτοι με όσους πληρώνονται ακόμη.
Κάποιοι ομιλητές και υποψήφιοι της συγκεκριμένης παράταξης, έφτασαν στο σημείο να υπεραμύνονται ακόμη και νέες μειώσεις μισθών που έρχονται πέρα από αυτές που έγιναν και να δικαιολογούν ακόμη και τις καινούργιες περικοπές στα δημόσια ΜΜΕ με τη διαβόητη ΚΥΑ, αλλά να μη λένε κουβέντα για τα μπλοκάκια και την γαλέρα στο διαδίκτυο.
Δεν τα κατάφεραν όμως επειδή και οι λίγοι που παραβρέθηκαν στο υπόγειο του «Κάραβελ» τους γύρισαν την πλάτη.
 
Ομιλία Δημήτρη Τσαλαπάτη
 
Στην ομιλία του το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και πρώην αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσαλαπάτης
επισήμανε μεταξύ άλλων:
 
# Πρωινό ξύπνημα με ερώτηση Κυριάκου τώρα
αν κατέβει ο τόνος Κυριακού κάνει το ίδιονα
καταργηθεί το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ ως αναχρονιστικό. Και αυτό την ώρα που οι κυβερνητικοί δεν διαψεύδουν ότι κομματιάζεται η ΕΡΤ.
# Καναλάρχες παίρνουν, λέει διαζύγιο δήθεν λόγω ασυμφωνίας …χαρακτήρων. Το φόντο όμως
είναι τα μερτικά της διαπλοκής στο πετρέλαιο και το αέριο με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί πρωί πρωί να σώσει την παρτίδα του εξαγγέλλοντας νέα εταιρία υδρογονανθράκων, που θα μοιράζει όμως παιχνίδι (παραχωρήσεις κοιτασμάτων) στα ίδια ακριβώς τζάκια.
# Στα επιμελητήρια σκοτώνονται για τα 90 και βάλε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που είναι ο τζίρος από τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ισολογισμών ΑΕ, στο γενικό τους μητρώο, το ΓΕΜΗ, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από τις εφημερίδες. Αυτό σημαίνει παράλληλη απώλεια κάπου 9 εκ. ευρώ το χρόνο , από τα ταμεία μας και κυρίως τον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ να προκαλείται τρύπα 20 εκ. ευρώ στο ταμείο του Στουρνάρα από χαμένο ΦΠΑ.
Η πρόταση μας για πολιτική συμφωνία με όλα τα κόμματα, με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ, για δημοσίευση των ισολογισμών σε όλες τις εφημερίδες, αφού υπάρξει δέσμευση των εκδοτών για
πάγωμα απολύσεων, απασχόληση ανέργων και ρήτρα μισθωτής εργασίας , όπως η πρόταση που καταθέσαμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, είναι πάντα ανοικτή.
Είναι μια πρόταση με την οποία είχαν συμφωνήσει τότε μεταξύ άλλων ο Απ. Κακλαμάνης και ο Φώτης Κουβέλης.
Αντί για αυτό, κάποιοι πολύ αριστεροί μέχρι Ανατροπής και κάποιοι προεδρικοί της ΕΣΗΕΑ προσκύνησαν τις προάλλες τον Μr. TRAA και φάγανε και πόρτα.
# Την «Ελευθεροτυπία» να κλυδωνίζεται πάλι την «Εφημερίδα των Συντακτών» να στηρίζεται σε αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας, ενώ σε ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟ να ’ρχεται καινούργιο
τσουνάμι απολύσεων.
Στο σημερινό έργο όμως παράλληλα με την ανθρωποφαγία κάποιοι αρνούνται να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω μας.
# Με ανέργους που κάποιοι πάνε να τους χρυσώσουν το χάπι, με βάουτσερ της τελευταίας στιγμής αλλά την μερίδα του λέοντος τρώνε τα ΚΕΚ.
# Με την απλήρωτη εργασία να γίνεται κανόνας παντού
# Με βετεράνους που πλήρωναν 3040
χρόνια κρατήσεις στα Ταμεία να τους κόβει τα ρέστα της
ζωής, μνημόνιο Στουρνάρας και οι προκάτοχοι του, μαζί με το PSI.
# Mε τα ταμεία μας να είναι στο κόκκινο και τους εργοδότες να χρωστάνε σε αυτά, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην ΕΣΗΕΑ από συνδρομές συναδέλφων, που τους τις έχουν παρακρατήσει και κανείς να μην τα εισπράττει.
# Με το χαρτί να σβήνει και το διαδίκτυο να γίνεται ράφι, που πουλάει ότι σκουπίδι βάζει το μυαλό σου, τυλιγμένο σε κάτι που το κάνουν να μοιάζει και με είδηση.
Και ο Δ. Τσαλαπάτης υπογράμμισε:
# Δεν υπήρχε χειρότερος τρόπος να αντιμετωπισθεί η κρίση, από αυτόν που βρήκαν οι οπαδοί των απεργιών χωρίς στόχο. Οι αντικειμενικά σύμμαχοι των εργοδοτών, δεν χτύπησαν την εργοδοσία εκεί που πονάει. Αρνήθηκαν να κάνουν απεργία στις εφημερίδες στη ζώνη του Σαββατοκύριακου και το έκαναν για ξεκάρφωμα μόνο στα δημόσια ΜΜΕ
# Αντίθετα χτύπησαν το δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται, χειροτέρευσαν αφόρητα, την ήδη δύσκολη θέση των δημοσιογράφων.
# Δεν ήθελαν με τίποτα να σβήσει από τους τοίχους και τις πλατείες το δόγμα του δρόμου «Αλήτες – Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι», επειδή αυτό ακριβώς τους βολεύει.
 
Ομιλία της Μαρίας Γκίκα
Στην παρέμβαση της η Μαρία Γκίκα, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είπε:
Δύο χρόνια έγιναν τόσα πολλά λάθη, αρκετά από αυτά εσκεμμένα, που απαξίωσαν την ενημέρωση, οδήγησαν τον κλάδο σ' έναν τραγικό κατήφορο και έγιναν εκατοντάδες απεργίες στα τυφλά χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο, χωρίς στρατηγική και τ' αποτελέσματα είναι αυτά που βιώνουμε όλοι μας.
Η εικόνα είναι τραγική.
Λουκέτα στις εφημερίδες, απλήρωτη εργασία και όπου υπάρχει ακόμα η… πολυτέλεια του μισθού με τις παλιές ΣΣΕ, οι μειώσεις ξεπερνούν το 40%. Στα ιδιωτικά ΜΜΕ βασιλεύουν οι ατομικές συμβάσεις και η ΕΣΗΕΑ είναι θεατής, επειδή έτσι το καθορίζει κάθε φορά η πλειοψηφία του Δ.Σ.
Στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ , στη Γενική γραμματεία, στα δημοτικά ραδιόφωνα και στα γραφεία τύπου με τη διαβόητη ΚΥΑ, αυτό τον αχταρμά που καταργεί τις ιδιαιτερότητες του κάθε μέσου και ουσιαστικά υιοθετεί τους περιορισμούς του ενιαίου μισθολογίου,
αλλοιώνοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιογραφική ιδιότητα, οι μισθοί κόβονται για τρίτη φορά από το 2010 μέχρι καi 41 %
Κι όλα αυτά με τις ευλογίες και συγκεκριμένων μελών του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.
Εμείς οι αθλητικοί συντάκτες, αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα:
Η ανεργία μαστίζει, η κακοπληρωμένη εργασία έχει γίνει πλέον καθεστώς.
Έκλεισε ο «Φίλαθλος» υπήρξε η περιπέτεια με την «Εξέδρα». Είναι ανοικτές ακόμη οι πληγές από το «Sportime» την «Αθλητική Ηχώ».
Και σε κάποια ραδιόφωνα όπως το «Sentra fm» οι συνάδελφοι υποχρεώνονται να δουλεύουν τζάμπα.
Τα συνεχιζόμενα κρούσματα βίας στα γήπεδα εναντίον αθλητικών συντακτών, έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Γι' αυτό το λόγο, έγινε 15λεπτη στάση εργασίας, στα παιχνίδια της 29ης αγωνιστικής της, «Superleague» η οποία δεν τηρήθηκε, χωρίς να υπάρχουν για παράδειγμα πειθαρχικές κυρώσεις σε διευθυντικά στελέχη.
Ως Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων είχαμε ζητήσει πολύ πιο δραστικά μέτρα.
Είχαμε προτείνει να μην καλυφθεί δημοσιογραφικά, τουλάχιστον ένα ημίχρονο των αγώνων.
Επίσης με τον κατάλληλο σχεδιασμό να υπάρξει εμπάργκο διαρκείας για τις μεταδόσεις αγώνων που γίνονται σε συγκεκριμένο γήπεδο.
Δεν έγινε όμως τίποτα από όλα αυτά. Κάποιοι στο προεδρείο έβγαλαν πάλι όπως –όπως, την συνδικαλιστική τους υποχρέωση. Δηλαδή για άλλη μια φορά έγινε μια τρύπα στο νερό.
Το σχέδιο Μόσιαλου, για απολύσεις και εκποίηση ακίνητης περιουσίας και δημόσιων συχνοτήτων με σύστημα FASTTRACK
στην ΕΡΤ παίρνει σάρκα και οστά. Το σχέδιο αυτό όπως καταγγείλαμε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, βολεύει και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να δείξει στην τρόικα, ότι κάποιοι απολύονται από τα δημόσια μέσα.
Η μόνη διέξοδος σε όλα είναι η ανάγκη για ανασυγκρότηση του κλάδου αλλά και της ΕΣΗΕΑ, με πρόγραμμα και στρατηγική. Από όλους μαζί.
Έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε καταθέσει προτάσεις στο Δ.Σ.
Προτείνουμε πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΣΗΕΑ και προτεραιότητες που αφορούν στην αντιμετώπιση: της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας, την κατοχύρωση της εργασίας και της ασφάλισης εργαζόμενων στο διαδίκτυο.
Προτείνουμε την εξασφάλιση πόρων για το λογαριασμό αλληλεγγύης του σωματείου, από τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χρωστάνε οι εργοδότες από συνδρομές των και από όσα
χρωστάνε στα Ταμεία μας, Επίσης προτείνουμε την αξιοποίηση κλαδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης και απασχόλησης μέσα από το ταμείο παγκοσμιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση κρίσης.
Και πάνω από όλα πρόσωπα στη διοίκηση της Ένωσης αποφασισμένα να δουλέψουν και να συνεργασθούν και να αντιμετωπίσουν όσα συμβαίνουν και ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ που έρχονται, πάνω σε αρχές με καθαρές θέσεις και συνέπεια.
 
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου