Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ



Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Επικοινωνίας & Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης (ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ), η πολιτική ηγεσία με το πρόσχημα της “Μεταρρύθμισης”, εντείνει την τακτική της, για την ανατροπή του δημοσιογραφικού χαρακτήρα της Υπηρεσίας και την χειραγώγηση της Ενημέρωσης, προωθώντας παράλληλα συγκεκριμένο κλάδο δημοσίων υπαλλήλων.
Με το προτεινόμενο οργανόγραμμα, επέρχεται συρρίκνωση των δημοσιογραφικών  δομών – οι οποίες παραδίδονται σε “επικοινωνιολόγους” - σε ποσοστά που ξεπερνούν και το 60%, με κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας.

Παράλληλα με την εφαρμογή της ΚΥΑ στα δημόσια ΜΜΕ, καθιερώνεται ένα νέου τύπου Ενιαίο  Μισθολόγιο για τους δημοσιογράφους – με μειώσεις που αγγίζουν το 43% - οι οποίοι επιχειρείται να μετατραπούν σε δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Παρανόμως δε και με προκλητικό τρόπο, συνεχίζεται η τακτική του αποκλεισμού των δημοσιογράφων από τα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού και είναι πλέον ολοφάνερος ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας, να προωθήσει ημέτερους, από συγκεκριμένο κλάδο δημοσίων υπαλλήλων, σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την Χώρα, όπου η Ενημέρωση και η προβολή των Εθνικών θεμάτων στη Διεθνή κοινή γνώμη, είναι άκρως επιβεβλημένη και αναγκαία.

Τέλος, συνεχίζεται ο εμπαιγμός των δημοσιογράφων, που έχουν δουλέψει Κυριακές και Αργίες και τους οφείλονται δεδουλευμένα 15 και πλέον μηνών.

Η συνέλευση των εργαζομένων δημοσιογράφων στη ΓΓΕΕ & ΓΓΜΕ που συνήλθε την Παρασκευή 17/5/2013,αποφάσισε :

-Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με ευθύνη των δημοσιογραφικών Ενώσεων και των κομμάτων της Βουλής, σχετικά με την υπαγωγή, των δημοσίων ΜΜΕ, κάτω από διακομματικό έλεγχο και εποπτεία, με στόχο την αποφυγή της χειραγώγησης της Ενημέρωσης και κατοχύρωση της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας της.

-Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων αλλά και των συζητήσεων από το Δ.Σ. σε προηγούμενες συνελεύσεις, να ζητήσουμε  την οικονομική συνδρομή σας στην δικηγορική και δικαστική δαπάνη, που αφορά την αίτηση ακύρωσης  στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την  ΚΥΑ, προκειμένου να υπερασπιστούμε και νομικά τις ΣΣΕ.

-Να σταλεί εξώδικο  στη  Διεύθυνση Διοικητικού, με κοινοποίηση στην πολιτική ηγεσία,  προκειμένου να αρθεί η παράνομη κατάταξη των δημοσιογράφων σε βαθμολόγιο, που έγινε με βάση το νόμο 4024/2011 περί ενιαίου μισθολογίου-βαθμολογίου, από τον οποίο έχουμε εξαιρεθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το Δεκέμβριο του 2011.  (Η νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ έχει τα σχετικά υπομνήματα).

-Να εκπροσωπηθεί ο κλάδος των δημοσιογράφων – ισότιμα με τους άλλους κλάδους- στην Ομάδα Μεταρρύθμισης  της ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ και στην υποομάδα στήριξης της υπό σύστασης Δ/νσης Σχεδιασμού & Πληροφόρησης, από τους αιρετούς εκπροσώπους και συναδέλφους που  εγκρίθηκαν από τη συνέλευση.

-Να ζητηθεί νομική υποστήριξη από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις στην ομάδα έργου  των δημοσιογράφων, για το προτεινόμενο οργανόγραμμα της ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ.

-Να σταλεί εξώδικο στη Δ/νση Υπηρεσιών Εξωτερικού, με κοινοποίηση στην πολιτική ηγεσία, για να σταματήσει η παράνομη τακτική του αποκλεισμού των δημοσιογράφων από τα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού.

-Να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις τα Σαββατοκύριακα και τις εξαιρέσιμες ημέρες και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν τα οφειλόμενα για 15 και πλέον μήνες.

-Να ζητηθεί από τις Ενώσεις άμεσα, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, αλλά και με τα άλλα κόμματα, με την παρουσία των αιρετών εκπροσώπων μας προκειμένου να κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας.

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις αλλά  και η ΠΟΕΣΥ, οφείλουν να παρέμβουν για την ανατροπή, των όσων επιχειρεί η πολιτική ηγεσία, σε βάρος των δημοσιογράφων που εργάζονται στη ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας,  η ανεξαρτησία και η  αυτονομία της Ενημέρωσης.



                                
Η εκπρόσωπος  των δημοσιογράφων στη ΓΓΕΕ&ΓΓΜΕ στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Άννα Διανά 


                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου