Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΕΣΥ: Κλιμακώνεται ο αγώνας για τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης...

                Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), μετά από συνεδρίασή του και με τη σύμφωνη γνώμη των Προέδρων των Ενώσεων μελών της αποφάσισε:
   Να στηρίξει και να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΓΓΕ, τα Δημοτικά Ραδιόφωνα και το Κανάλι της Βουλής, που αντιπαλεύουν τις προσπάθειες υπαλληλοποίησης της ενημέρωσης και εφαρμογής των μέτρων της εφεδρείας, της κατάλυσης των συλλογικών συμβάσεων μέσω του ενιαίου μισθολογίου, της απόλυσης των συμβασιούχων. Δηλώνουμε ότι παλεύουμε για την ενίσχυση της Δημόσιας Ενημέρωσης στην υπηρεσία των πολιτών.
   Να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους αρμόδιους Υπουργούς μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, επιμένοντας κατά βάση στην τροπολογία που έχει καταθέσει μαζί με την ΠΟΣΠΕΡΤ –και την οποία προσυπέγραψαν περισσότεροι από 150 βουλευτές όλων των κομμάτων. Εφόσον οι προσπάθειες δεν ευδοκιμήσουν, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε και εξουσιοδότησε το Προεδρείο να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις με όλες τις μορφές, ακόμη και με απεργία διαρκείας. Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. είναι αλληλέγγυα σε όλες τις Ενώσεις - μέλη της στη μάχη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. δηλώνει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη της σε όλους τους αγώνες που αναπτύσσονται από εργαζόμενους σε άλλους κλάδους και καλεί τους δημοσιογράφους να δώσουν τη μάχη της προβολής αυτών των αγώνων και της ελεύθερης ενημέρωσης της κοινής γνώμης αντικρούοντας τις πιέσεις για αποσιώπηση των αγώνων και στρεβλή ενημέρωση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Νέες στάσεις εργασίας των δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας...

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αντιδρώντας σ την επιβολή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου, καθώς επίσης και στην καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή του, την κήρυξη στάσεων εργασίας από τις 06.00 έως τις 09.00 και από τις 18.00 έως τις 21.00 την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Η ΕΣΗΕΑ ζητεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο -βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» και να μην ισχύσει η εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο για τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Στάσεις εργασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας...

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αντιδρώντας σ την επιβολή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου, καθώς επίσης και στην καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή του, την κήρυξη στάσεων εργασίας από τις 06.00 έως τις 09.00 και από τις 18.00 έως τις 21.00 την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Η ΕΣΗΕΑ ζητεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» και να μην ισχύσει η εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο για τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους.
 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο αγώνας μας συνεχίζεται...


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ




Συνάδελφοι,

Παρά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις μας με 24ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, στάσεις εργασίας, συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων,  με τους αρμόδιους υπουργούς, με καταθέσεις και αποσύρσεις τροπολογιών, αλλά  και αποσπάσεις δεσμεύσεων  ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί μετά τις γιορτές, βρισκόμαστε  στο σημείο που ήμασταν πριν ξεκινήσουμε τον αγώνα.

 Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου- βαθμολογίου  για τους δημοσιογράφους της  ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ,  αλλά και άλλους συναδέλφους που εργάζονται στο δημόσιο   είναι πλέον γεγονός.
Ήδη έχουν κοινοποιηθεί οι διαπιστωτικές πράξεις κατάταξής μας στο βαθμολόγιο με την αντιστοίχηση των αποδοχών μας και το λογιστήριο θα προχωρήσει στην καταβολή των μισθών μας στις επόμενες ημέρες με βάση το ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο.

Καταγγείλαμε  πολλές φορές και με κάθε τρόπο ότι το σχέδιο υπαλληλοποίησης των δημοσιογράφων και «κρατικοποίησης» της Ενημέρωσης με στόχο τον απόλυτο έλεγχό της κάτι  το οποίο αντιβαίνει στη λειτουργία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και συνιστά πράξη παραβίασης βασικών δικαιωμάτων δεν πρέπει να περάσει.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε μέχρι σήμερα και έτσι θα συνεχίσουμε συντονισμένα σε κοινό πλαίσιο δράσης με τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στα άλλα  δημόσια ΜΜΕ.

Κατά την κοινή συνέλευση των δημοσιογράφων σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ τη Δευτέρα 19/12/2011 αποφασίσαμε να ζητήσουμε για μία ακόμη φορά την άμεση παρέμβαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ για να αντιμετωπισθεί η κατάργηση μας, οι νέες μειώσεις μισθών και η ανατροπή των ΣΣΕ με ότι αυτό σημαίνει και για τα Ταμεία μας.

Επιπλέον αποφασίσαμε:

-Να ζητήσουμε  από τις Ενώσεις  μας να  απαιτηθεί- είτε μέσω της νομικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ είτε με επιστολές προς την πολιτική ηγεσία της ΓΓΕΕ- ΓΓΜΕ η αναστολή εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και να ακυρωθούν οι διαπιστωτικές πράξεις κατάταξής μας.

-Να προβούμε σε  όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες  προκειμένου να ακυρωθούν οι εκδοθείσες διαπιστωτικές πράξεις κατάταξης.
-Να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις   στο πλαίσιο της κοινής δράσης με τους συναδέλφους σε ΕΡΤ, ΑΠΕ και τα άλλα δημόσια ΜΜΕ με  τρίωρες  στάσεις εργασίας  από τις 6:00-9:00 και από τις 18:00-21:00 μέχρι και την Παρασκευή.

-Να εξουσιοδοτήσουμε τις Ενώσεις να προχωρήσουν σε επαφές με την κυβέρνηση στο διάστημα των εορτών προκειμένου να εξασφαλίσει δεσμεύσεις της προς το συμφέρον του κλάδου.

-Να ζητήσουμε από τις Ενώσεις μας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις γιορτές και τη γενίκευσή τους  σε όλα τα μέσα, με στόχο  την κατάργηση των διατάξεων του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο.

Νέα συνέλευση των εργαζομένων στη ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 11:30.


Η εκπρόσωπος στο Μεικτό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ

                                              Άννα Διανά

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ο αγωνας των δημοσιογράφων στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζεται...

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 14:00, στην ΕΣΗΕΑ, Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων στα Δημόσια Μέσα ενημέρωσης , προκειμένου να συναποφασίσουμε τη δράση και τις κινητοποιήσεις μας.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσιογράφοι χωρίς «περικοκλάδες»...

Δημοσιογράφοι χωρίς «περικοκλάδες»

Μία από τις διατάξεις που περιλάμβανε η τροπολογία του β΄ αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου για τα ΜΜΕ και η οποία τελικά αποσύρθηκε, ανέφερε:

Και εδώ τίθεται το ερώτημα:
Τι θα πει προσιδιάζει; Το....
Ορθογραφικό Ερμηνευτικό Λεξικό του Δημητράκου εξηγεί;
«Προσιδιάζω = αρμόζω, ταιριάζω εις τι».
Δηλαδή πρόκειται για «δημοσιογράφους» που μπορεί να είναι διοικητικοί υπάλληλοι, καθαρίστριες, δακτυλογράφοι, χορευτές, καλλιτέχνες, που «προσιδιάζουν» στην ιδιότητα του δημοσιογράφου, επειδή έτυχε να ασχολούνται με τις ειδήσεις, και την οποία διατύπωση μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος εργοδότης- εκδότης ημερήσιας εφημερίδας ή καθημερινού ΜΜΕ για να μην πληρώνει εργοδοτικές εισφορές;
Είναι προσεγμένη αυτή η διάταξη, αυτή η διατύπωση, ή μήπως αφήνει περιθώρια να κατηγορηθεί κάποιος για «ίδιο συμφέρον»;
Το Σύνταγμα και οι νόμοι αναφέρουν καθαρά το επάγγελμα του δημοσιογράφου χωρίς «περικοκλάδες». Ας το τηρήσουμε λοιπόν!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
 

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Παράνομη κρίθηκε η απεργία της ΠΟΕΣΥ

Αναστέλλεται η απεργία της ΠΟΕΣΥ, αφού κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ΠΟΣΠΕΡΤ και ΕΣΗΕΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

«Μετά την επίδοση της υπ΄ αριθμ. 2319/2011 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε επί της αγωγής που ασκήθηκε από την ΕΡΤ και η οποία αναγνώρισε ότι οι εξαγγελθείσες 24ωρες απεργίες από 06.00 πμ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2011 έως 06.00 πμ της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2011 είναι παράνομες και απαγόρευσε τη συνέχισή τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε την αναστολή της απεργίας στην ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 06.00 πμ της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2011 συνεχίζεται η απεργία που έχει κηρύξει η ΠΟΣΠΕΡΤ και από τις 06.00 πμ της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2011 αρχίζουν οι κυλιόμενες απεργίες που έχει κηρύξει μέχρι τις 06.00 πμ της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ».

Απέσυρε την τροπολογία του ο Βενιζέλος για τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης...

Με την κατάθεση τροπολογίας δικής του έμπνευσης επιχείρησε αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, να απαντήσει στη δέσμη τροπολογιών, που κατέθεσαν 98 βουλευτές όλων των κομμάτων κατόπιν διαβουλεύσεων με την ΠΟΕΣΥ και την ΠΟΣΠΕΡΤ, για το εργασιακό καθεστώς των δημοσιογράφων στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης και εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι δημοσιογράφοι των δημόσιων μέσων ενημέρωσης εντάσσονται πλέον στο μισθολογικό καθεστώς των εισηγμένων ΔΕΚΟ με πρόβλεψη οι μισθοί τους να μειωθούν ως και 35% ή διαφορετικά οι αποδοχές τους να μην ξεπερνούν το 65% των αποδοχών που ελάμβαναν την 31η Δεκεμβρίου του 2009.

Η τροπολογία ορίζει επίσης ότι η μισθοδοσία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Επικοινωνίας μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, εφόσον όμως το μέσο κατά κεφαλή κόστος μισθοδοσίας της επιχείρησης ή του οργανισμού δεν υπερβαίνει το όριο των 1.900 ευρώ.

Κατά την κατάθεσή της υποστήριξε ότι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει αφορούν σε "ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής" για τον κλάδο όσων προβλέπει η νομοθεσία για το ενιαίο μισθολόγιο. Επέμεινε ότι ο νόμος δεν μετατρέπει σε δημοσίους υπαλλήλους τους δημοσιογράφους και αφορά "μόνον στο ζήτημα των αποδοχών κι όχι το ζήτημα της νομικής φύσης της σχέσης τους και των όρων άσκησης του επαγγέλματός τους".

Αναλυτικά οι δηλώσεις Βενιζέλου, κατά την κατάθεση της τροπολογίας:

"Κυρία Πρόεδρε, έχει κατατεθεί στο Σώμα τροπολογία ή μάλλον δέσμη τροπολογιών που υπογράφεται από μεγάλο αριθμό συναδέλφων, και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και άλλων κομμάτων –δεν θέλω να αδικήσω κανέναν- που αφορά το ζήτημα των αποδοχών του δημοσιογραφικού προσωπικού της ΕΡΤ, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για το ενιαίο βαθμολόγιο και μισθολόγιο, αφού ελήφθησαν υπόψη οι ιδιομορφίες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και δεν ισχύει αυτό που μόλις προηγουμένως άκουσα, ότι ο νόμος αυτός μετατρέπει σε δημοσίους υπαλλήλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στο ίδιο το δημόσιο.
Έχω εξηγήσει κατ’ επανάληψιν και εξήγησα και στους ίδιους τους εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου ότι το ζήτημα που ρυθμίζεται με τον ισχύοντα πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για το βαθμολόγιο και μισθολόγιο είναι μόνον το ζήτημα των αποδοχών κι όχι το ζήτημα της νομικής φύσης της σχέσης τους και των όρων άσκησης του επαγγέλματός τους. Άλλωστε ο νόμος παραπέμπει ρητά στις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις από το πεδίο των οποίων ρυθμίζει μόνον το ζήτημα των αποδοχών κι όχι όλα τα άλλα θέματα. Επειδή, όμως, είναι προφανές ότι έχουν προκύψει ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών και επειδή τέτοια προβλήματα έχουμε και με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και προκειμένου να τιμήσουμε το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει αυτές τις τροπολογίες, με την ανοχή των κομμάτων, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος και παρότι το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που εισηγείται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα ήθελα να δεχθεί το Σώμα αντί των βουλευτικών τροπολογιών που έχουν κατατεθεί, να γίνει δεκτή μία υπουργική τροπολογία που καταθέσαμε ο κ. Παπουτσής κι εγώ πριν από λίγη ώρα.
Έχω ενημερώσει σχετικά και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που στηρίζουν ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία την Κυβέρνηση και άρα τις πρωτοβουλίες των Υπουργών, και θα παρακαλούσα να έχουμε στο σημείο αυτό και την ανοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων συναδέλφων. Η ρύθμιση που έχουμε καταθέσει είναι οριζόντια. Ρυθμίζει θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του πολυνομοσχεδίου, του βαθμολογίου και μισθολογίου,  και πιο συγκεκριμένα περιέχει τρεις ρυθμίσεις, από τις οποίες η μεν μία αφορά αποκλειστικά το δημοσιογραφικό προσωπικό του Δημοσίου, οι δε άλλες δύο γενικότερα τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κατ’ αποτέλεσμα το δημοσιογραφικό προσωπικό της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η πρώτη ρύθμιση αποσαφηνίζει το ζήτημα του εσωτερικού ορίου που έχει τεθεί από το μισθολόγιο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε σχέση με την εκπαιδευτική κατηγορία κάθε εργαζομένου. Δεν είναι μόνον οι δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί με την ιδιότητα του δημοσιογράφου και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τυπικό προσόν της εκπαιδευτικής βαθμίδας. Έχουμε και σημαντικές εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου υπάρχει εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό το οποίο βρίσκεται σε μία μέση ή και χαμηλή βαθμίδα εκπαίδευσης, που έχει τύχει εξειδίκευσης, που έχει πολύ σημαντικά προσόντα, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και πρέπει να αμείβεται αναλόγως. Υπάρχουν, για παράδειγμα, τεχνικοί της ΕΑΒ, οι οποίοι μπορεί να είναι και ΥΕ κατηγορίας, αλλά έχουν πολυετή εκπαίδευση σε εξειδικευμένες αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού και είναι περιζήτητοι ως τεχνικοί. Αυτό κατά μείζονα λόγο ισχύει για τους δημοσιογράφους. Άρα, γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούμε να εξαιρούμε απ’ αυτό το εσωτερικό όριο της ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ κατηγορίας αυτές τις ομάδες προσωπικού στις οποίες αναφέρθηκα. Η δεύτερη ρύθμιση αποκαθιστά ένα ερμηνευτικό πρόβλημα που είχε προκύψει στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του Κεφαλαίου Α΄ του σχετικού νόμου περί ΔΕΚΟ και αυτές του Κεφαλαίου Β΄. Σας θυμίζω ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση που έχουμε ψηφίσει πριν από ενάμιση περίπου μήνα και ισχύει, στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ το όριο που έχει τεθεί είναι μείωση 35% των αποδοχών, σε σχέση με τις αποδοχές όπως αυτές αποτυπώνονταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2009.
Στις ΔΕΚΟ του Κεφαλαίου Α΄ το όριο που έχει τεθεί είναι μεσοσταθμικά 1.900 ευρώ το μήνα, μέγιστο όριο. Πολλές φορές όμως αυτό το όριο υπερβαίνει το 35% της μείωσης με αφετηρία τις αποδοχές της 31ης Δεκεμβρίου του 2009. Αυτό μπορεί να ισχύει και στην περίπτωση της ΕΡΤ αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Το είχαμε ρυθμίσει ειδικά στο νόμο για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και το σωστό είναι, όπως απεδείχθη από την ως τώρα συζήτηση, η ρύθμιση που κάναμε για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ αυτής της κατηγορίας. Άρα, όταν το μεσοσταθμικό όριο του 1.900 είναι χαμηλότερο από αυτό του 35%, ισχύει το ευνοϊκότερο όριο του 35%. Η τρίτη ρύθμιση, η οποία αφορά ειδικότερα τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο δημόσιο –στην παλαιά Γενική Γραμματεία Τύπου και τώρα στις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης- λέει ότι ακριβώς επειδή αυτοί δεν έχουν προσληφθεί με τυπικά προσόντα, αλλά έχουν προσληφθεί επί τη βάσει της ιδιότητάς τους, αυτή του δημοσιογράφου, και με ειδική διαδικασία, με κοινή απόφαση των συναρμοδίων Υπουργών, του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου Υπουργού για την υπηρεσία αυτή, θα ρυθμίζεται το θέμα των αποδοχών, έτσι ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι και με το βαθμολόγιο-μισθολόγιο, αλλά και με τα όσα προβλέπει η συλλογική σύμβαση για τους όρους άσκησης του επαγγέλματος του δημοσιογράφου.
Όμως, οι αποδοχές θα ρυθμιστούν με κανονιστική πράξη, όχι με τη συλλογική σύμβαση. Αυτό νομίζω ότι είναι σαφές. Αυτά, λοιπόν, τα έχω εξηγήσει, όπως είπα και προηγουμένως, στους εκπροσώπους των εργαζομένων και πιστεύω ότι με αυτή τη ρύθμιση ικανοποιείται το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που είχαν τεθεί προς συζήτηση. Υπάρχει ένα ακόμη θέμα που αφορά τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης που είναι το ζήτημα της υπερωριακής απασχόλησης και της απασχόλησης ημέρες αργίας. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα δούμε σε μερικές εβδομάδες, στο νέο έτος, γιατί δεν αφορά μόνο τη δημόσια τηλεόραση. Αφορά πάρα πολλές υπηρεσίες, πάρα πολλούς φορείς, οι οποίοι έχουν 24ωρη λειτουργία και πρέπει να δούμε στις περιπτώσεις αυτές τι γίνεται σε σχέση με την υπερωριακή αμοιβή ή τι γίνεται σε σχέση με τα εξαιρέσιμα. Αυτό, λοιπόν, θα το δούμε συνολικά, όπως είπα προηγουμένως.
Σε σχέση, λοιπόν, με την τροπολογία με γενικό αριθμό 630 και ειδικό 25, θα ήθελα να παρακαλέσω το Σώμα να δώσει τη συναίνεσή του και να την εντάξουμε στο νομοσχέδιο. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι συναφείς τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από τους συναδέλφους και θα ψηφιστεί αυτή η τροπολογία."

Η κατάθεση της τροπολογίας Βενιζέλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυρίως απο βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν υπογράψει τη δέσμη τροπολογιών της ΠΟΕΣΥ αλλά και απο τους δημοσιογράφους στα δημόσια μέσα ενημέρωσης...
 
Ο κ.Βενιζέλος κλήθηκε στη Βουλή και συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή και με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας κ.Καψή, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Π.Ευθυμίου, Χρ.Πρωτόπαπα, Α.Νταλάρα, του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Γ.Σαβίδη,του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Π.Καλφαγιάννη και του μέλους του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ Δ.Τσαλαπάτη.Όμως η αντίδραση του προέδρου της  ΠΟΣΠΕΡΤ που ζητούσε να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς και οι υπάλληλοι της ΕΡΤ οδήγησε σε ναυάγιο με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να αποσύρει την τροπολογία, προκειμένου όπως ειπε "νηφάλια να γίνει διαβούλευση,ώστε να μην υπάρχουν και εσωτερικές αντιθέσεις..."

Ο υπουργός Οικονομικών απο το βήμα της Βουλής κατά την απόσυρσή της τροπολογίας του δήλωσε τα εξής:
"Κύριε Πρόεδρε, έκανα μια προσπάθεια το πρωί να ρυθμιστεί το ζήτημα, όχι μόνο της ΕΡΤ, αλλά και ορισμένων άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν ιδιομορφίες και που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ευελιξία.
Επειδή, όμως, το βαθμολόγιο-μισθολόγιο και γενικά η δέσμη των διαρθρωτικών αλλαγών είναι ζωτικής σημασίας για την κυβερνητική πολιτική και για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, επειδή το νομοθετικό έργο πρέπει να ασκείται με απόλυτη διαφάνεια, επειδή η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόμματα –ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ- και επειδή και στο εσωτερικό των εργαζομένων σε μεγάλους φορείς του Δημοσίου, όπως η ΕΡΤ, πρέπει να επικρατήσει μια δυνατότητα συζήτησης, ώστε να μην υπάρχουν και εσωτερικές αντιθέσεις, γι’ αυτό θεωρώ αναγκαίο να αποσύρω την τροπολογία αυτή, με γενικό αριθμό 630 και ειδικό αριθμό 25, προκειμένου μέσα στις επόμενες μέρες, μετά από μία οργανωμένη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία ρύθμιση, η οποία θα γίνει κατανοητή κατ’ αρχάς από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, θα γίνει κατανοητή ως προς το ευνοϊκό και φιλικό προς αυτούς περιεχόμενο. Γιατί εδώ κινδυνεύουμε να έχει συμβεί και το εξής παράδοξο: να εισάγονται ρυθμίσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά φιλικές και αυτές να θεωρούνται ως ενοχλητικές ή εχθρικές.
Για την ιστορία του πράγματος, απλώς θέλω να ξέρετε ότι η τελευταία εκδοχή της παρ. 3 της τροπολογίας αυτής είναι η εξήςι:
«Οι αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 4 και του άρθρου 31 του νόμου αυτού, καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, μετά από διαβούλευση με τις οικείες δημοσιογραφικές ενώσεις. Ως προς τους λοιπούς όρους απασχόλησης, ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις οποίες υπάγονται οι δημοσιογράφοι του προηγουμένου εδαφίου. Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιογράφοι της παραγράφου αυτής υπάγονται στο ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος κεφαλαίου».
Αυτό θα αντικαθιστούσε την παρ. 3 της τροπολογίας.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι με την παρ. 1 της αποσυρόμενης τροπολογίας έπαυε να ισχύει το εσωτερικό όριο, με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα, για κατηγορίες εργαζομένων που είναι ειδικού χαρακτήρα. Αυτό αφορά από τους τεχνικούς της ΕΑΒ μέχρι τους τεχνικούς της ΕΡΤ.
Και με την παρ. 2 της τροπολογίας αυτής, εάν το μεσοσταθμικό όριο των € 1.900 ανά εργαζόμενο ανά  μήνα, υπερβαίνει το όριο της μείωσης κατά 35% των αποδοχών με βάση τις αποδοχές της 31-12-2009, ισχύει το ευνοϊκότερο για τον εργαζόμενο όριο.
Αυτά είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης. Αλλά επειδή η κυβέρνηση αυτή είναι η Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και επειδή και η ίδια η λειτουργία της κυβέρνησης πρέπει να διασφαλιστεί και η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία πρέπει να εκφραστεί και η Βουλή πρέπει να είναι πλήρως ενήμερη και η κοινωνία και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν αίσθηση του τι κάνουμε και του τι γίνεται και του ποιος έχει την ευθύνη και για τι πράγμα, γι’ αυτό με στοιχειώδη άνεση θα επανέλθουμε αφού διαβουλευτούμε πάνω στη βάση της πρότασης που ανέφερε προηγουμένως."

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η διοίκηση της ΕΡΤ απειλεί τα συνδικαλιστικά δικαιώματα...

Προκλητική και απαράδεκτη θεωρεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) την ενέργεια της διοίκησης της ΕΡΤ να προσφύγει στα δικαστήρια για την κήρυξη ως παρανόμων και καταχρηστικών των κυλιόμενων 24ωρων απεργιών, που έχουν ξεκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου 2011.
Να σημειωθεί ότι η προσφυγή κατατέθηκε την ώρα που μέλη της διοίκησης της Π.Ο.Ε.ΣΥ. και εργαζόμενοι της ΕΡΤ και των άλλων δημοσίων ΜΜΕ βρίσκονταν στη Βουλή και συνέχιζαν τη συλλογή υπογραφών της τροπολογίας και από άλλους βουλευτές, για να μην εφαρμοστεί στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης το ενιαίο μισθολόγιο, η εφεδρεία και η «σφαγή» των συμβασιούχων. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές περισσοτέρων από 150 βουλευτών.
Θεωρούμε την ενέργεια αυτή ως περίεργη εκτροπή προς τον αυταρχισμό και καλούμε την κυβέρνηση και το νέο αρμόδιο υπουργό να παρέμβει προς τη δοτή διοίκηση της ΕΡΤ, για να σταματήσει έστω και τώρα η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. υιοθέτησε την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των εργαζομένων στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, να καλέσουν όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή σήμερα Τρίτη, στις 5μμ.
Επίσης, καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ αύριο, 14 Δεκεμβρίου, στις 13:30 στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 5), όπου θα εκδικαστεί η προσφυγή της ΕΡΤ κατά της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αναβάλλεται για την Πέμπτη 15/12 η συνέντευξη τύπου σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ των δημοσιογράφων στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης...

Λόγω των αιφνιδιαστικών εξελίξεων –της ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και της προσφυγής που κατέθεσε κατά της ΠΟΕΣΥ η Διοίκηση της ΕΡΤ- η προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη 14.12.2011, Συνέντευξη τύπου όλων των εργαζομένων στα Δημόσια Μέσα στην ΕΣΗΕΑ αναβάλεται για την Πέμπτη 15.12.2011 στις 11 το πρωί.
Ζητούμε την κατανόηση σας...

Εμείς οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Μέσα θα βρεθούμε αύριο Τετάρτη 14/12/2011 στη 13.30 το μεσημέρι στην Ευελπίδων στο κτίριο 5, όπου εκδικάζεται η προσφυγή της διοίκησης της ΕΡΤ…

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δράσεις των απεργών δημοσιογράφων στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωασης...

                 Τρίτη 13/12/2011
Συγκέντρωση Δημοσιογράφων στις 13.00 έξω από τη Βουλή προκειμένου να συζητήσουμε με βουλευτές όλων των κομμάτων για την υπερψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε η ΠΟΕΣΥ- ΠΟΣΠΕΡΤ (Απαραίτητη η δημοσιογραφική και η αστυνομική ταυτότητα ).



Τετάρτη 14/ 12/ 2011


12.00
Συνάντηση της Συντονιστικής επιτροπής με τον Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασίλη ΄Εξαρχο στη Βουλή .

13.30
Συνέντευξη τύπου στο Γ όροφο της ΕΣΗΕΑ ,των εργαζομένων στα Δημόσια Μέσα .

Γιατί απεργούμε: Βάλια Πετούρη

Δημοσιογράφοι και εφεδρεία: Βάσω Βασιλαδιώτη

Η ομηρία των συμβασιούχων: Αλεξάνδρα Χριστακάκη

Εξωτερικές Παραγωγές: Φρένο στη σπατάλη -αξιοποίηση του προσωπικού της ΕΡΤ : Γιώργος Παπαζαχαρίου

Αθλητισμός και δημόσια ραδιοτηλεόραση: Βαγγέλης Ιωάννου

΄Εχει μέλλον η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ! Αναστασία Ζήγου

Για τα προβλήματα των εργαζομένων θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι :

Νίκος Γρυλλάκης (ΝΕΤ )

Βασιλεία Ζερβού ( ΕΡΑ – ΕΡΑ ΣΠΟΡ)

Μιχάλης Ψύλλος ( ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κώστας Ράπτης (ΑΘΗΝΑ 9.84)

΄Αννα Διανά ( ΓΓ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ)

Παρεμβάσεις από μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ

Πέμπτη 15/12/2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ..ΠΙΘΑΝΗ ΩΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 18.00.

Στις 8μμ συναυλία αλληλεγγύης έξω από το ΑΛΤΕΡ

Διεύθυνση: Αγ. Παρασκευής 40 στο Μπουρνάζι, την οποία διοργανώνουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού.
Την συναυλία στηρίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ η εργασιακές επιτροπές του ΔΟΛ της Ελευθεροτυπίας και της Απογευματινής.
Οσοι συνάδελφοι από την ΕΡΤ επιθυμούν να βοηθήσουν συμμετέχοντας στην οργανωτική επιτροπή της συναυλίας ας επικοινωνήσουν με τον Νάσο Μπράτσο (6977 410188).

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΕΣΥ: 24ωρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη σε όλα τα Δημόσια ΜΜΕ

                                                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Η ΠΟΕΣΥ και η ΠΟΕΠΤΥΜ κρίνοντας ιδιαιτέρως κρίσιμη την προσεχή εβδομάδα για την τύχη της επίμαχης τροπολογίας, που αφορά στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης αποφάσισε:

-Την κήρυξη στα Δημόσια Μέσα όλης της χώρας (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας) 24ωρων κυλιόμενων απεργιών από τις 6πμ της Τρίτης 13.12.2011 έως τις 6 πμ της Παρασκευής 16.12.2011
-και τη διοργάνωση πανελλαδικής συγκέντρωσης όλων των εργαζομένων στα Δημόσια Μέσα το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα που θα συζητείται στην Ολομέλεια η επίμαχη τροπολογία.
   Η ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει ότι ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και των Σωματείων τους απέφερε τους πρώτους καρπούς. Η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Bουλή και προσυπέγραψαν περισσότεροι από 150 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΣΥ, της ΔΗΜΑΡ, είναι η τροπολογία που επεξεργάστηκε η ΠΟΕΣΥ και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Ενώ είναι εκφρασμένη η θέση του ΚΚΕ κατά της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου. Κάθε αρμόδιος υπουργός οφείλει να εκτιμήσει τη βούληση όλων των κομμάτων και να συμβάλλει στην υπερψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας.
  Καλούμε την Κυβέρνηση να κάνει άμεσα δεκτές τις προτάσεις των εργαζομένων, υιοθετώντας τις χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις.
  Εάν ο υπουργός Οικονομικών δεσμευθεί για την υιοθέτηση της τροπολογίας, οι Ομοσπονδίες θα επανεξετάσουν άμεσα τη συνέχιση ή τη λήξη των κινητοποιήσεων.
  Με τις κινητοποιήσεις μας διεκδικούμε:
• Να σταματήσει κάθε απόπειρα «υπαλληλοποίησης» της Ενημέρωσης και συρρίκνωσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ της ΕΡΤ, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και των Δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών.
• Να σταματήσει η ομηρία των συμβασιούχων
• Να προστατευθεί το Δημόσιο Αγαθό της Ενημέρωσης
• Να καταργηθεί ο νόμος της εργασιακής εφεδρείας και το ενιαίο μισθολόγιο που οδηγεί στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζομένων.
  Καλούμε όλες τις Ενώσεις-μέλη της ΠΟΕΣΥ να συμβάλλουν στην επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Έκοψαν στον αέρα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τη συνέντευξη Παπαδήμου!

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος μιλούσε ζωντανά από τις Βρυξέλλες, στην ΕΡΤ έπεσαν διαφημίσεις της Unicef!

Oι εργαζόμενοι της Δημόσιας Τηλεόρασης αμέσως μετά τη γενική συνέλευση, κατέλαβαν τη ροή του προγράμματος της ΕΡΤ, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην ένταξη των δημοσιογράφων στο καθεστώς των ΔΕΚΟ αλλά και στη μη ανανέωση των συμβάσεων των συμβασιούχων του καναλιού της Αγ. Παρασκευής.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης παρακάλεσε τους εργαζόμενους με πλήθος επιχειρημάτων να μην καταλάβουν τη ροή προγράμματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Αμέσως μετά το διαφημιστικό μήνυμα, άρχισε να προβάλλεται σε επανάληψη η εκπομπή της Μπήλιως Τσουκαλά, η οποία έχει σταματήσει καθώς η παρουσιάστρια είναι συμβασιούχος και δεν έχει γίνει ανανέωση της συνεργασίας της.
Να αναφέρουμε ότι για το κύκλωμα το οποίο μετέδωσε τη συνέντευξη Παπαδήμου, δεν εργάστηκαν άνθρωποι της ΕΡΤ αλλά επρόκειτο για κύκλωμα EBU.

Aκολουθεί το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ:

Κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ ψηφίσαμε για μια ακόμα φορά τη συνέχιση του αγώνα μας και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με απεργίες διαρκείας έως και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ενώ θα πραγματοποιήσουμε νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2.00μμ στο κτήριο της ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης και ενώ βρισκόμαστε σε 20ημερο συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, μάθαμε ότι η Δημόσια Τηλεόραση μετέδιδε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, που συνιστά προφανώς δημοσιογραφικό προιόνΜετά από ομόφωνη απόφαση όλοι οι δημοσιογράφοι που μετείχαν στη συνέλευση απαίτησαν την διακοπή της μετάδοσης, με την μαζική τους παρουσία στη ροή του προγράμματος.

Η Γενική Συνέλευση συμφώνησε ότι αναμένει τη δέσμευση - έστω και προφορικήτων αρμόδιων Υπουργών και της Βουλήςότι θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδος η τροπολογία για την επίλυση των προβλημάτων μας από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ήδη ο Υπουργός Προστασίας του ΠολίτηΧρ. Παπουτσής, δέχεται να ενταχθεί η τροπολογία που αφορά τα αιτήματά μαςστο νομοσχέδιο του Υπουργείου του, που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. Αναμένουμε και τη δέσμευση του Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, ότι θα ψηφιστεί η τροπολογία για να λύσουμε την απεργία μας.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των Βουλευτών, που ξεπερνούν τους 130, που κατέθεσαν την τροπολογίαμε την οποία ουσιαστικά κατοχυρώνεται η δημοσιογραφική λειτουργία στα δημόσια μέσα.

Ο αγώνας μας έχει κόστος, προσωπικόοικονομικό- αλλά και επαγγελματικό.

Είμαστε μάχιμοι δημοσιογράφοι και θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης του ελληνικού λαούΜε τις κινητοποιήσεις μας υπερασπιζόμαστε και περιφρουρούμε όχι μόνο τα δικά μας εργασιακά δικαιώματα, αλλά και του άγρια δοκιμαζόμενου ευρύτερου κλάδου μαςκαθώς και την επαγγελματική μας ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑτην ελευθεροτυπία και το δικαίωμα της ενημέρωσης του ελληνικού λαού.

Οι εκπρόσωποι
Νίκος Γρυλλάκης
Βασιλεία Ζερβού

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση...

                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Ο μακρόχρονος και επιτυχής απεργιακός αγώνας των εργαζομένων δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, απέδωσε ήδη θετικά αποτελέσματα, με τη δημιουργία διακομματικής πλειοψηφικής συναίνεσης των βουλευτών, υπέρ των ρυθμίσεων στο νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και τους συμβασιούχους.

  Από την Τρίτη το βράδυ που παρέδωσαν στη Βουλή, τα κόμματα και στους βουλευτές οι Πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ, μαζί με τα μέλη της Συντονιστικής Απεργιακής Επιτροπής, σχέδιο με τροπολογίες του νόμου, κατά δεκάδες θέτουν την υπογραφή τους σ’ αυτές αρχηγοί κομμάτων, πρώην υπουργοί, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές, ενώ μέχρι και σήμερα προστίθενται νέες υπογραφές και μέχρι την κατάθεση του σχεδίου είναι βέβαιο ότι θ’ αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός τους.
  Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Δημοτικά Ραδιόφωνα και τηλεόραση Βουλής, συνεχίζουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και είναι πλέον αποκλειστικά στην ευθύνη των κυβερνητικών αξιωματούχων, με την υπερψήφιση των τροπολογιών, η επαναφορά των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης, στην απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία τους. Το κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παντελή Καψή, την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, παρουσία πρώην υπουργών, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι άρχισε ήδη να τις μελετά, πριν ακόμα εγκατασταθεί στο γραφείο του.
  Με δεδομένη την υπογραφή όλης της ομάδας των βουλευτών του ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως διαβεβαίωσαν την ΠΟΕΣΥ και την ΠΟΣΠΕΡΤ, το σχέδιο έχουν υπογράψει:
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                     ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                 ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ                           ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ         ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ             ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΒΛΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                         ΒΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΕΛΙΖΑ 
ΒΟΥΓΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ                         ΒΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ                       ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΟΦΙΑ
ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ            ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ           ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΜΙΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ                        ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΟΥΜΑΝΗ
ΖΟΥΝΗ ΠΕΜΗ                               ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΑΡΙΑ                          ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                    ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ                ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ    ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ       ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΡΑΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ         ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                 ΜΑΚΡΙΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ                     ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΡΑ
ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ        ΜΙΧΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ           ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΗΣ
ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ                  ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ                      ΠΑΝΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΑ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ            ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΣΑ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ          ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ              ΠΕΡΛΕΠΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΠΛΕΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                 ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ              ΡΕΝΤΑΡΗ ΟΛΓΑ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                    ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ                   ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ ΖΗΣΗΣ                  ΤΟΛΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΣΙΚΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ                       ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ                         ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ   ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Στα κόμματα και την κυβέρνηση δόθηκε σχέδιο με τροπολογίες για τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης...

Από την ΠΟΕΣΥ και την ΠΟΣΠΕΡΤ δόθηκε και επισήμως στα κόμματα, στους υπουργούς και στους βουλευτές, σχέδιο με τροπολογίες, για τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης.
 
Σχέδιο Τροπολογίας του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία

Στην παράγραφο 2 άρθρο 4 ν.4024/2011, μετά τη φράση «του ν.3205/2033 (Α297)» προστίθεται «και δημοσιογράφων».
Δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμοί και ανώνυμες εταιρίες που εξαιρέθηκαν με νομοθετική ρύθμιση (ΚΥΑ 10078 ΦΕΚ 492/2006) από τις διατάξεις του ν. 3429/2005 «Δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί (ΔΕΚΟ)» ΦΕΚ 314Α, δεν υπάγονται στις διατάξεις των κεφαλαίων Β’ και Γ’ του ν. 4024/2011.
Επίσης, οι προαναφερόμενοι φορείς εξαιρούνται και από την εφαρμογή της παραγράφου 20 του άρθρου 2 του ν.3899/2010.
Εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) και ανήκουν στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ κατά την έννοια της επίτευξης αυτοδιοίκητου σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της διοίκησής τους δεν υπάγονται στις διατάξεις του Β’ και Γ’ κεφαλαίου του ν.4024/2011.
Στην παράγραφο 7, άρθρο 33 ν.4024/2011 προστίθεται ως περίπτωση «ΙΒ οι δημοσιογράφοι».
Ακολουθεί η αιτιολογική έκθεση.
Αιτιολογική έκθεση
1. Με τις προτεινόμενες τροπολογίες, όπως παρακάτω ειδικότερα αναφέρονται, επιδιώκεται ο εξορθολογισμός των αντιστοίχων διατάξεων των κεφαλαίων Β’ και Γ’ ν.402/2011, που αφορούν τους δημοσιογράφους και τους εν γένει εργαζόμενους σε ΕΡΤ ή ΑΠΕ, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και ιδιομορφιών που υφίστανται στις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων αυτών.
2 Στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 ν.4024/2011, μετά τη φράση «τον ν.3205/2003» προστίθεται «και δημοσιογράφων» (πρώτη τροπολογία). Ο λόγος της θέσπισης της διάταξης αυτής ευρίσκεται στο γεγονός της μη δυνατότητας εξομοίωσης των δημοσιογράφων με τον δημόσιο υπάλληλο. Μια τέτοια εξομοίωση, όπως αυτή που επιχειρείται με τις διατάξεις των κεφαλαίων Β’ και Γ’ ν. 4024/2011 δυναμιτίζει το κύρος και την αξιοπιστία των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει υιοθετηθεί ανάλογη εργασιακή σχέση για το δημοσιογραφικό δυναμικό.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων επισήμανε με ανακοίνωσή της τους κινδύνους που γεννά η ταύτιση αυτή, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Το να εργάζεται δημοσιογράφος σε δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης δεν σημαίνει ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, μάλλον το αντίθετο: οι δημοσιογράφοι λογοδοτούν στο κοινό και πρέπει να διατηρούν την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία τους από τις κυβερνήσεις. Θα ήταν εξαιρετικά κακό μήνυμα για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων να ενσωματωθούν στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα… Πρέπει να διασφαλίσουμε για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ την ελευθερία τους να ενημερώνουν το κοινό σε μία περίοδο που αυτό επιζητεί αξιόπιστη, νηφάλια και απροκατάληπτη Ενημέρωση. Η ελευθερία αυτή κατοχυρώνεται επίσης από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των δημοσιογράφων».
Τα αυτά ισχύουν γενικώς και για τις προτεινόμενες δεύτερη, τέταρτη και πέμπτη τροπολογία, συν το γεγονός ότι οι σχέσεις εργασίας των δημοσιογράφων που ασχολούνται στη Δημόσιο, τους ΟΤΑ, σε ΝΠΙΔ που ανήκουν στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, αλλά και των λοιπών εργαζομένων στους πλην του Δημοσίου και τους ΟΤΑ λοιπούς φορείς, ρυθμίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που είναι καρπός ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και των εργαζομένων. Αντιστοίχως, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ενημέρωσης με ομοιοεπαγγελματικές επιχειρησιακές συμβάσεις. Σε αυτές καθορίζεται πλήθος θεσμικών ζητημάτων, τα οποία αποτελούν διαδοχικά βήματα στην οικοδόμηση ενός σύνθετου πλέγματος αμοιβαίων υποχρεώσεων και δικαιωμάτων για εργοδότη και εργαζομένους. Ο καθορισμός του ύψους των αμοιβών είναι ζήτημα απολύτως συναρτημένο με το πλέγμα αυτό, και η βίαιη αποσύνδεσή τους, η οποία επιχειρείται με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου:
i. Φαλκιδεύει το δικαίωμα των εργαζομένων στην ελεύθερη διαπραγμάτευση (αν δεν το ακυρώνει επί της ουσίας πλήρως).
ii. Διαταράσσει ένα σύστημα εργασιακών αξιών με τρόπο που απειλεί την ίδια τη δομή του συστήματος το οποίο καλείται να υπηρετεί το δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης.
Πλέον τούτου, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει τονίσει σε πρόσφατη Απόφασή της (2008), ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν «επαρκείς συμβάσεις εργασίας που παρέχουν επαρκές επίπεδο κοινωνικής προστασίας, ούτως ώστε να μην συμβιβάζονται ως προς την αμεροληψία και ανεξαρτησία τους» και «να μην τίθενται περιορισμοί στην σύσταση σωματείων, όπως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις». [Κοινοβουλευτική Συνέλευση, Απόφαση 1636 (2008), Δείκτες για τα μέσα σε μια δημοκρατία, σημεία 8.11-8.12]
Στην Ελλάδα ο νομοθέτης απείχε συνειδητά σε μεγάλο βαθμό από την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις δημοσιογραφικές ενώσεις, θεωρώντας αυτές ιδιαίτερη περίπτωση. Τις εξαίρεσε ρητά από το πεδίο εφαρμογής του ν.1264/1982 «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» (άρθρο 1 παρ. 2α), προβλέποντας την εφαρμογή ως προς αυτές μόνο των διατάξεων για το εκλογικό σύστημα, το δικαίωμα κήρυξης απεργίας και κάποια άλλα επιμέρους θέματα που ρυθμίζονται από το νόμο.
Η προτεινόμενη τροπολογία βρίσκεται σε αντιστοιχία με την διαμορφωμένη νομική παράδοση ως προς τις Ενώσεις των δημοσιογράφων και τη συλλογική τους δράση, καθώς και με την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
3. Με τη δεύτερη τροπολογία επιδιώκεται η επαναφορά της εξαίρεσης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ), η οποία είχε θεσπιστεί με την ΚΥΑ 10078/2006 και η ως εκ τούτου μη εφαρμογή επί των εργαζομένων σε αυτές των κεφαλαίων Β’ και Γ’ ν.4024/2011.
4. Με τρίτη τροπολογία, με την οποία οι φορείς της προηγούμενης τροπολογίας «εξαιρούνται της εφαρμογής της παραγράφου 20 άρθρο 2 ν.3899/2010» επιχειρείται η αποκατάσταση μίας ρύθμισης, η οποία θα οδηγήσει στην απορύθμιση της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και των λοιπών φορέων, και τούτο διότι η ΕΡΤ, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος φορέας παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου στη χώρα, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καλύπτει το σύνολο των γεγονότων, πολιτικών (δραστηριότητες κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, πολιτικών κομμάτων), θρησκευτικών (εκκλησία τις Κυριακές, εορτές πολιούχων), αθλητικών (πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, στίβο, εθνικές και διεθνείς οργανώσεις), πολιτιστικών εκδηλώσεων (φεστιβάλ, μουσικές παραστάσεις).
Παράλληλα με τα τακτικά υπάρχουν και τα έκτακτα γεγονότα με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες του Πρωθυπουργού, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κάλυψη των οποίων γίνεται με φορητές μονάδες υποστηριζόμενες από μικρές ευέλικτες ομάδες (φορητά συνεργεία).
Ανάλογα με το μέγεθος της παραγωγής, τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό για την παραγωγή και μετάδοση πολλαπλασιάζονται (φορητά κινητά links, OB VAN).
Οι μετακινήσεις των ομάδων παραγωγής γίνονται κατά κύριο λόγο εντός Ελλάδος. Σε έκτακτες περιπτώσεις μετακινούνται και στο εξωτερικό για πολιτικά (Σύνοδος Κορυφής), αθλητικά (Ολυμπιακοί Αγώνες, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα) και άλλα γεγονότα.
Η ΕΡΤ διαθέτει αυτόνομο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο το οποίο εγκαθιστά, επιβλέπει, επισκευάζει και συντηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Διαθέτει 19 κέντρα εκπομπής, αναλογικής και ψηφιακή τηλεόρασης, καθώς και 1150 σημεία εκπομπής αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος για την κάλυψη μικρότερων πληθυσμιακών ομάδων ανά την επικράτεια. Σε έκτακτα γεγονότα βλαβών μετά από άσχημες καιρικές συνθήκες (κεραυνοί, χιονοπτώσεις) ή βλάβες σε κεραιοσυστήματα, οι ομάδες των τεχνικών καθορίζονται ανάλογα με τη φύση της εργασίας και το είδος της βλάβης. Οι μετακινήσεις αυτές πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η ΕΡΤ ΑΕ τη χρονιά που διανύουμε, κλήθηκε και θα κληθεί να απαντήσει θετικά σε πολλαπλές και μείζονες προκλήσεις.
Προκειμένου η εταιρεία να ανταποκριθεί στις επιμέρους ανάγκες παραγωγής, οι οποίες ποικίλουν σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, το είδος των εκπομπών και τα προς κάλυψη, ανά περίπτωση, τακτικά ή έκτακτα γεγονότα, έχει ανάγκη μετακίνησης ή πρόσθετης απασχόλησης κατά κύριο λόγο ομάδων εργαζομένων, όπως: δημοσιογράφους, τεχνικούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς, εικονολήπτες και άλλες καλλιτεχνικές ειδικότητες.