Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ

Τα τελευταία χρόνια κατ επανάληψη έχουμε καταγγείλει το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών, για τη συνειδητή υποβάθμιση των δημοσιογράφων και την ταυτόχρονη ανάδειξη ενός συγκεκριμένου κλάδου δημοσίων υπαλλήλων παραχωρώντας τους σταδιακά τα «φιλέτα» των δημοσιογραφικών αντικειμένων.
Το πολυνομοσχέδιο - σε συνδυασμό με το νέο οργανόγραμμα που προωθεί η παρούσα πολιτική ηγεσία - συρρικνώνει και υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το δημοσιογραφικό χώρο και επιφέρει την «defacto» νομιμοποίηση των όσων με μεγάλη επιμέλεια είχαν προηγηθεί μέχρι σήμερα.
 Το δημοσιογραφικό έργο της ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ, όσο και αν έχει υποτιμηθεί σκοπίμως από κάποιους, είναι σοβαρό και άπτεται, εκτός των άλλων, της Ενημέρωσης του Ελληνικού λαού με πρωτογενείς ειδήσεις από τα Γραφεία Τύπου ανά τον κόσμο, αλλά και της Παγκόσμιας Ενημέρωσης και δημοσιογραφικής παρέμβασης μέσω αυτών.
Το σχέδιο υπαλληλοποίησης των δημοσιογράφων  και «κρατικοποίησης» της Ενημέρωσης με στόχο τον απόλυτο έλεγχό της, αντιβαίνει στη λειτουργία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και συνιστά πράξη παραβίασης βασικών δικαιωμάτων.
 Οι δημοσιογράφοι της ΓΓΕΕ - ΓΓΜΕ έχοντας στο πλευρό μας τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων και μετά τη λήξη των πολυήμερων κινητοποιήσεων πραγματοποιήσαμε Συνέλευση την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011 αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα προκειμένου να καταργηθεί στην πράξη η διάταξη του πολυνομοσχεδίου, το οποίο:

1.    Θέτει την Ενημέρωση υπό πλήρη έλεγχο μετατρέποντας τους δημοσιογράφους στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης σε κρατικούς υπαλλήλους
2.    Καταργεί την ιδιότητα και το διακριτό ρόλο του δημοσιογράφου
3.    Καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατ΄ επέκταση τίθεται σε αμφισβήτηση η υποχρέωση που απορρέει από τον Κώδικα Δεοντολογίας και περιορίζεται το δικαίωμα της άρνησης στον εργοδότη και στην προκειμένη περίπτωση στην εκάστοτε εξουσία, όταν προκύπτουν ζητήματα ενάντια στη δημοσιογραφική ηθική.
4.    Καταργεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες
5.    "Συνθλίβει" ασφαλιστικά δικαιώματα και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των ταμείων μας με την δραστική περικοπή των εισφορών

Η Συνέλευση των Δημοσιογράφων ενέκρινε και αποφάσισε τα εξής:

-Τη χάραξη κοινών δράσεων με τους δημοσιογράφους των άλλων Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης υπό τη συνδικαλιστική κάλυψη της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Δημοσιογραφικών Ενώσεων
-Την προσφυγή στα Δικαστήρια της χώρας και στα αρμόδια
ευρωπαϊκά όργανα για την κατάργηση της επίμαχης διάταξης και κάλυψη των εξόδων, αλλά και νομική συνδρομή από την ΕΣΗΕΑ
-Ιδιαίτερες νομικές διαδικασίες για τους δημοσιογράφους της ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ αν παραστεί ανάγκη και αν συντρέχουν θέματα που δεν καλύπτονται από την κοινή στάση των δημοσιογράφων στα άλλα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης  
-Παραπομπή των βουλευτών - δημοσιογράφων που ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, στα πειθαρχικά όργανα των συνδικαλιστικών μας Ενώσεων, με το αίτημα της διαγραφής
-Κυλιόμενες  στάσεις εργασίας στη ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ
-Ενημέρωση των δημοσιογράφων στα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης
 Για το συντονισμό των παραπάνω δράσεων η Συνέλευση εξέλεξε πενταμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τους δημοσιογράφους: Άννα Διανά - Εκπρόσωπο των δημοσιογράφων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Ευρυδίκη Γεωργακάκη-Πρωτόπαπα-μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΓΓΕΕ&ΓΓΜΕ,Θανάση Λουκόπουλο-μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΓΓΕΕ&ΓΓΜΕ,Μπάμπη Κουβαράκη και Βασίλη Πουλάκη.

Τέλος ζητάμε από τις Ενώσεις μας εκ των προτέρων ενημέρωση για κάθε συνδικαλιστική τους ενέργεια που αφορά το θέμα.

            Η Συνέλευση των δημοσιογράφων της  ΓΓΕΕ&ΓΓΜΕ

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ: "ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ"

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) σε ανακοίνωση, που εξέδωσε, καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να μην εντάξει τους δημοσιογράφους των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης στο ενιαίο μισθολόγιο καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με το να τους θεωρεί δημόσιους υπάλληλους.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει την αντίθεσή της στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να ενσωματώσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ, στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
«Το να εργάζεται δημοσιογράφος σε δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης δεν σημαίνει ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, μάλλον το αντίθετο: οι δημοσιογράφοι λογοδοτούν στο κοινό και πρέπει να διατηρούν την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία τους από τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ. «Θα ήταν εξαιρετικά κακό μήνυμα για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων να ενσωματωθούν στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών οργανισμών θέλει να εντάξει όλους τους εργαζόμενους σε δημόσια Μέσα Ενημέρωσης σε ενιαίο μισθολόγιο, που θα ισχύει για το σύνολο του δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα θεωρούνται απλώς δημόσιοι υπάλληλοι και δε θα καλύπτονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του δημοσιογραφικού κλάδου.
«Η ένταξή μας στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων είναι περιοριστική για τον ρόλο μας ως ανεξάρτητων δημοσιογράφων», τονίζουν τα μέλη της ΕΟΔ, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜ-Θ. «Πρέπει να διασφαλίσουμε για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ την ελευθερία τους να ενημερώνουν το κοινό σε μία περίοδο που αυτό επιζητεί αξιόπιστη, νηφάλια και απροκατάληπτη Ενημέρωση. Η ελευθερία αυτή κατοχυρώνεται επίσης από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των δημοσιογράφων».
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τον έλληνα υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Τύπου, Ηλία Μόσιαλο, να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω στοιχεία και υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι η ανεξαρτησία των δημοσίων ΜΜΕ καθορίζεται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».